Р Е Ш Е Н И Е

 

746/31.10.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На дванадесети октомври през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2204 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Н.Е.С., ЕГН**********,*** и С.Е.С., с ЕГН**********, с постоянен  адрес: ***, и двамата с адрес за призоваване:  гр.Шумен, ул.”***” №1, офис 3, чрез адв.Х.П. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителят С.Е.С. в съдебно заседание се явява лично, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение.

            Молителката Н.Е.С. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.Х.П. от ШАК, като също поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Н.Е.С. и С.Е.С. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 16.05.2009 год. в гр.Никопол, за което бил издаден Акт за граждански брак №4/16.05.2009 год. От брака си имали родени четири деца – Д. С. С., с ЕГН**********, А. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН********** и Е. С. С., с ЕГН**********. Двамата живеели в семейно жилище, наето под наем,  намиращо се в гр.София, ж.к.“***“ 510, вх.А, ет.3, ап.9. Последното било напуснато от молителката и към настоящия момент се ползва от молителя. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. Придобитите по време на брака вещи страните са поделили извънсъдебно, като заявяват, че нямат претенции един спрямо друг.  При сключване на гражданския брак съпругата е придобила брачното фамилно име С., като в молбата заявява  желанието си след прекратяване на брака да възстанови предбрачното си фамилно име Е..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Вносна бележка за заплатена държавна такса от 01.09.2016 год., Декларации за семейно и материално положение и имотно състояние – 2 бр., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за сключен граждански брак от 16.05.2009 год., Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно,

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съдЕ.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Н.Е.С. и С.Е.С. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна таксЕ. Имайки предвид, че от представените по делото декларации не се установява съпрузите да получават някакви доходи, но с оглед на обстоятелството, че и  двамата са в трудоспособна възраст и следва да се предположи, че са в състояние да реализират доходи поне в размер на минималната работна заплата, установена за страната, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 левЕ. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е заплатила държавна такса в размер на 25 лева, поради което молителят следва да бъде осъден да доплати разликата до пълния определен от съда размер. При преценка на въпроса за разпределение на разноските съдът съобрази постигнатото в този смисъл споразумение между молителите, разноските да бъдат поети от страните поравно.

Молителят С.Е.С. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на всяко от децата в размер на 302.40 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Н.Е.С., ЕГН**********,*** и С.Е.С., с ЕГН**********, с постоянен  адрес: ***, и двамата с адрес за призоваване:  гр.Шумен, ул.”***” №1, офис 3, чрез адв.Х.П. от ШАК, сключен с Акт за граждански брак №4/16.05.2009 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.Е.С. и С.Е.С. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на родените от брака деца – Д. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН********** и Е. С. С., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката -  Н.Е.С., ЕГН********** на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху родените от брака деца - Д. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН********** и Е. С. С., с ЕГН********** се предоставят на майката Н.Е.С., ЕГН**********, като бащата С.Е.С., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с всяко от децата всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с приспиване и 20 /двадесет/ дни през лятото, когато майката не в платен годишен отпуск.

ІІІ. Бащата С.Е.С., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на всяко от децата Д. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН**********, Е. С. С., с ЕГН********** и Е. С. С., с ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител Н.Е.С., ЕГН********** в размер на по 105 /сто и пет/ лева месечно, платими до 01-во число на текущия месец, считано от датата на подаване на исковата молба- 01.09.2016 год. до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноскЕ.

IV. Семейното жилище, находящо се на адрес: гр.София, ж.к.“***“ 510, вх.А, ет.3, ап.9 се предоставя за ползване на молителя С.Е.С., с ЕГН**********, като съдът констатира, че молителката  Н.Е.С., ЕГН********** го е напусналЕ.

V.Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими вещи в режим на СИО.

VІ. След прекратяване на брака молителката възстановява предбрачното си фамилно име Е..

VІІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІІ.Молителите декларират, че са поделили извънсъдебно придобитите по време на брака в режим на СИО движими вещи и след прекратяване на брака няма да имат взаимни имуществени претенции един спрямо друг.

IX.Страните декларират, че по време на брака не са придобивали влогове или други банкови сметки.

Х. Направените по делото разноски, свързани със заплащане на държавна такса за първоначално образуване на делото се поемат от молителкат Е.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ левЕ.

ОСЪЖДА С.Е.С., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата по сметка на ШРС сумата от 15 /петнадесет/ лева, представляваща държавна такса по делото.

ОСЪЖДА С.Е.С., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата по сметка на ШРС сумата от 302.40 лева /триста  идва лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: