Р Е Ш Е Н И Е

 

660/29.9.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и седми септември                            две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

Мл.прокурор: Д.Петрова  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2246 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

          Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

Производството по делото е образувано по повод предявена от А.Р. С. с ЕГН **********, съдебен адрес ***, чрез адв. Б. Б. от ШАК,  молба с правно основание чл.19, ал.1 от ЗГР за допускане промяна на фамилното й име от “С.” на “Р.”, основана твърдения за наличие на важни обстоятелства налагащи исканата промяна, а именно, че  с това име е известна в обществото и се гордее.

            В съдебно заседание молителката се явява лично, заедно с упълномощения от нея   представител – адв. Б. Б. от ШАК. Поддържа се молбата, като в съдебните прения се излагат доводи за основателността й. В заключение се моли да бъде допусната исканата промяна на фамилното име.

            За заинтересованата страна Община Силистра, редовно призовани, не се явява представител и не се изразява становище по молбата.

            Представителят на ШРП намира молбата за допустима и основателна. 

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа странаследното:

Молителката е родена на ***г. в гр. Силистра, като в  Акта за раждане № 849/09.07.1975г. била записана с имената „А. Р. С.“. В последствие сключва граждански брак, като приела фамилното име на съпруга си „Л.“. Видно от представеното по делото Решение № 260 от 18.08.2016г. по гр.д.№ 725/2016г. по описа на НПРС след прекратяване на гражданския брак било възстановено предбрачното й фамилно име „С.“. Видно от представените по делото доказателства молителката е  използвала в професионалната сфера, като публичен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител имената „А. Р.“, включително и при поставяне на печати. В хода на делото са ангажирани и гласни доказателства, чрез разпита на свид. З. М. М. и свид. Е. Г. Г. (втори братовчед на молителката), които съдът кредитира изцяло, като кореспондиращи с доказателствата по делото. От показанията на свидетелите се изясни, че молителката е позната в семейния си кръг и в обществото единствено и само с фамилно име „Р.“.

Горната фактическа установка се подкрепя от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

По основателността на молбата:  Правото на име е субективно, лично и неотчуждаемо право, поради което и правото за промяната му възниква при точно определени от закона основания. Основателността на молбата по чл.19, ал.1 от ЗГР се предпоставя от наличието на поне един от фактическите състави на текста – името да е опозоряващо, усмиващо, обществено неудобно или пък важни обстоятелства да налагат исканата промяна. В настоящия случай сме пред втората хипотеза – налице са важни обстоятелства. Законът не дава легално определение на понятието „важни обстоятелства“, тъй като те следва да се преценяват от съда в контекста на всеки отделен случай. Затова по смисъла на чл. 19, ал. 1 ЗГР и задължителната съдебна практика „важни“   са такива лични и обществени обстоятелства, които правят носенето на името лично и обществено неудобно или неподходящо.

Съдът приема за безспорно доказани твърденията на молителката, че различието между фамилното име, което носи и това с което е известна, й създава съществени затруднения. С. е известна с фамилия „Р.“ в семейната и приятелката си среда, както и в професионалната сфера. Молителката упражнява професията частен съдебен изпълнител, като съгласно чл.4 от ЗЧСИ в камарата на ЧСИ се създава регистър, в който се вписват имената на съдебните изпълнители. Това създава противоречие между действителното и фактическото  положение по отношение на фамилното й име. Същевременно от понятието "важни обстоятелства" не следва да се изключва субективното желание на лицето да носи определено име, когато исканата промяна няма за цел въвеждане в заблуждение на органите на реда или определени институции и не противоречи на закона. Фамилното име „Р.“ е името на нейния баща, като носенето му определя принадлежността на молителката към семейството, към фамилия с определено значение, произход и история.  Такъв безспорно е настоящия случай, тъй като бащата на молителката е уважаван учен, който е работел в областта на археологията и е известен не само сред българските, но и сред международните среди.

Изхождайки от всичко гореизложено, както и че съгласно чл.14 от ЗГР фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата на лицето с наставка – ов или – ев и окончание съобразно пола на лицето, то съдът намира, че искането за замяна на носената от молителката фамилия „С.“ на „Р.“ не противоречи на императивните норми на чл.14, ал.1 от ЗГР, както и че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал.1 от ЗГР, поради което и следва да бъде уважено. В този смисъл са Решение  № 346 от 25.11.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1387/2010 г. и Решение № 19 от 8.02.2012 г. на ВКС по гр. д. № 486/2011 г., Решение № 145 от 08.05.2012г. на ВКС по гр.д.№ 628/2011г., постановени по реда на чл.290 от ГПК и задължителни за приложени от настоящия състав.

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 от ЗГР, съдът  

РЕШИ:

  

ДОПУСКА ПРОМЯНА НА ФАМИЛНОТО ИМЕ  на А. Р. С. с ЕГН **********, на основание чл.19, ал.1 от ЗГР от “С.” на “Р.”.

            На основание чл.537, ал.1 от ГПК решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Силистра и Община Шумен, за извършване на отбелязване на промяната в акта за раждане на молителя и в регистрите на населението.

Препис от решението да се изпрати в Бюро Съдимост при Шуменски районен съд, на основание чл.107, ал.1 от Правилник  за администрацията в съдилищата.

            Препис от решението да се връчи на страните.                                     

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: