Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

856/29.11.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и осми ноември 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2336/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на Д.Н.С., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу С.М.С., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 15.04.1974г., с акт № 200 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родено едно дете, пълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и молителят следва да внесе 25 лева.

Определя държавна такса  по споразумението за имуществените отношения в размер на 860,61 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС, както следва от молителката – 560,61 лева и от молителя – 300 лева.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 15.04.1974г., с акт № 200 от същата дата на Община Шумен, между Д.Н.С., ЕГН : **********, с адрес *** и С.М.С., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.Н.С., ЕГН : **********, с адрес *** и С.М.С., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

І. Относно договорена издръжка между молителите:

1. Споразумяхме се, че нямаме претенции за издръжка помежду ни, и за в бъдеще – след прекратяването на брака – няма да си дължим един на друг договорена издръжка по смисъла на чл. 140 и сл. от гл. Х от СК.

ІІ. Относно имуществените отношения, както и ползването на семейното жилище по смисъла на чл. 56, ал. 1 от СК.

С настоящото споразумение двамата молители заявяваме, че придобития по време на гражданския ни брак – 1/2 /една втора/ ид. част от долуописания недвижим имот – предмет на СИО, по смисъла на чл. 21 от СК, находящ се в гр. *****, за който имот се споразумяхме след прекратяването на брака ни – да прекратим съсобствеността помежду ни и уредим доброволно отношенията, с настоящото споразумение, както следва:

1.1 Молителят – С.М.С., ЕГН ********** се съгласява – В ДЯЛ на жената/съпругата: Д.Н.С., ЕГН ********** се поставя и тя става изключителен собственик на ½ /една втора/ ид. част от следната недвижимост, обективирана в Нотариален акт за продажба на недвижим имот №149, том ІІІ, нот. Дело №994417 от 24.09.1984 г. съставен от Нотариус при ШРС – А. Н., а именно: От ВТОРИ ЖИЛИЩЕН ЕТАЖ – АПАРТАМЕНТ №2 /две/ от масивна двуетажна сграда със застроена площ от 112.45 кв. м., построен върху дворно място, цялото от 415 кв. м., съставляващо парцел УПИ – ІІІ-3977-А /трети за три хиляди деветстотин седемдесет и седем А/ – в квартал 297 /двеста деветдесет и седем/ по плана на град ***, находящ се в гр. *****, състоящ се от: четири стаи, кухня, два коридора и сервизни помещения, избено помещение, таванска стая, както и ½ /една втора/ ид. част от таванско помещение и ½ /една втора/ ид. част от общите части на сградата, заедно с 1/9 /една девета/ ид. част от дворното място от 347 кв. м. /триста четиридесет и седем квадратни метра/ и западния ГАРАЖ с площ от 18.00 кв. м., същият, находящ се в гр. *****, етаж 0 /нула/, при граници: улица, ****, с идентификатор за жилището по Кадастрална карта, съгласно Схема № 15-395786/11.08.2016 г., изд. от СГКК – гр. Шумен, на самостоятелен обект в сграда – за жилище/АПАРТАМЕНТ с ИДЕНТИФИКАТОР – 83510.671.163.1.2 /осем три пет едно нула точка шест седем едно точка едно шест три точка едно точка две/, Самостоятелният обект се намира в сграда № 1 /едно/, разположена в поземлен имот с идентификатор: 83510.671.163 /осем три пет едно нула точка шест седем едно точка едно шест три/, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – няма; под обекта: 83510.671.163.1.1 над обекта: 83510.671.163.1.3;

- ЗА ГАРАЖА, съгласно Кадастрална схема №15-402026/16.08.2016 г., изд. от СГКК – гр. Шумен – на самостоятелен обект в сграда с идентификатор – 83510.671.163.2.1 /осем три пет едно нула точка шест седем едно точка едно шест три точка две точка едно/, брой нива на обекта – 1, самостоятелният обект се намира в сграда №2 /две/, разположена в поземлен имот с ИДЕНТИФИКАТОР: 83510.671.163 /осем три пет едно нула точка шест седем едно точка едно шест три/, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – няма, под обекта – няма, над обекта – 83510.671.163.

1.2 Молителите се споразумяха: За уравняване на дяловете – съпругът С.М.С., ЕГН ********** – получава сумата в размер на 15 000 лв. /петнадесет хиляди лева/, която сума ще бъде преведена от молителката по банков път на молителя – в деня на насроченото съдебно заседание пред ШРС;

- Общата ДАНЪЧНА ОЦЕНКА на гореописаните недвижимости е – 28030,59 лв..

2. При сключване на настоящото споразумение – двамата молители заявяваме, че не притежаваме други недвижими имоти – празни дворни места или земеделски земи – придобити по време на брака, които да са предмет на семейна имуществена общност /СИО/, освен описания по-горе недвижим имот в т. 1.1. от настоящото споразумение.

3. При сключване на настоящото споразумение – двамата молители заявяваме, че не притежаваме внесени парични влогове или да притежаваме компенсаторни инструменти, облигации, или други ценни книжа, които да са придобити по време на брака ни, и да са предмет на семейна имуществена общност и за в бъдеще няма да имаме претенции помежду ни.

4. Двамата молители заявяваме, че нямаме взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия съпруг, съобразно разпоредбите на СК.

5. Относно движимите вещи – обзавеждане, ел. техника за общо употребление в домакинството, които сме придобили по време на брака, молителите заявяваме, че сме ги поделили извънсъдебно.

6. Двамата молители заявяваме  при подписване на настоящото споразумение, че нямаме задължение към банки, кредитори и други трети физически и юридически лица.

ІII. ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА СЛЕД РАЗВОДА по см. на чл. 53, вр. с чл. 326 от ГПК, двамата молители се съгласихме и споразумяхме – жената, молителката да си запази фамилното име, придобито при сключването на гр. брак – С..

IV. ОТНОСНО РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО:

1. Направените по делото – съдебни разноски – за внесена държавна такса при завеждане на делото пред ШРС, както и заплатените адвокатски възнаграждения – остават в тежест да се заплатят за всеки от молителите така, както са ги направили.

2. Молителите се споразумяха, и Молителката се съгласява да заплати по сметка на ШРС – определената с Решението държавна такса върху поставеното в неин дял недвижимо имущество.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА С.М.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер на 860,61 лв., и ОСЪЖДА страните да ги заплатят по сметка на ШРС, както следва : Д.Н.С., ЕГН : **********, с адрес *** лева и С.М.С., ЕГН : **********, с адрес *** – 300 лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: