Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

759/1.11.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и девети септември    , през две хиляди и шестнадесета     година , в състав :  

                                                                                                                       СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2360  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

           Депозирана е молба от  А.Н.Д. , ЕГН :**********, с адрес: ***  и Р.В.Д. , ЕГН :**********,***,   , в която посочват , че са сключили граждански брак на 31.08.1999 г.  Роденото от брака дете е пълнолетно . Във фактическа раздяла са и не живеят заедно , бракът им е изчерпан от съдържание , поради което молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и съдът да одобри споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №***. на Община Шумен    , от което се установява , че страните са съпрузи от 31.08.1999 г.  От представеното Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №*** на Община Шумен се доказва , че роденото от брака дете е пълнолетно . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че роденото от брака дете е пълнолетно , поради което не е налице необходимост съдът да се произнася  по въпросите свързани с родителските права , издръжката и личните отношения на детето .. 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , които 25 лева предварително са внесени от жената , остатъкът също е дължим от нея .

Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 31.08.1999 г.    , с Акт  №***. на Община Шумен  , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  Р.В.Д. , ЕГН :**********,***, и А.Н.Д. , ЕГН :**********, с адрес: *** ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Р.В.Д. , ЕГН :********** и   А.Н.Д. , ЕГН :**********,    споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата Р.В.Д. , ЕГН :**********,    ЗАПАЗВА брачното  си фамилно име Д. .

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ , представляващо  АПАРТАМЕНТ № 28 (двадесет и осми), във вход „Б“, на II (втори) етаж от жилищен блок *** - 6 (шести), построен върху държавна земя в кв. ***  по плана на гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 59, 54 кв.м., при граници за апартамента; от ляво - 999; от дясно - ***; отгоре -***; отдолу - ***, е ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 28 със застроена площ 2, 29 кв.м„ при граници за избата: от ляво - коридор; от дясно - изба № ***, заедно с 1026/100 000 (хиляда двадесет и шест стохилядни) идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху държавното място , след прекратяване на брака ще се ползва от пълнолетното дете на страните В. А. Д. .

            ОСЪЖДА Р.В.Д. , ЕГН :********** да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС , сума в размер на 15 (петнадесет) лева , представляваща остатъка от определената държавна такса за водене на делото .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: