Р Е Ш Е Н И Е  

918/21.12.2016г.                                Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесети декември  през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2361  по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между А.М.М., ЕГН **********, с  адрес: ***, съдебен адрес:***, адв. И. Б. при ШАК и Ш.Х.М., ЕГН **********, пост. адрес: ***, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните.

 В Исковата си молба ищцата  сочи, че страните са съпрузи по силата на сключен между тях граждански брак на ***г. в гр. Шумен, за който факт бил съставен Акт за граждански брак № ***/***г. от Община Шумен. Бракът бил първи за страните и имат едно дете, родено на ***г.-.У. Ш.Х., ЕГН **********. Поради липсата на достатъчно финансови средства, възникнали проблеми в семейството. През ***г. ищцата заминала на работа в И., където останала за около година. Детето в този период било отглеждано от майка й. След като се завърнала в България, се преместила в дома на своите родители, с детето.През целия период на престой в И. и след връщането й, с ответника не поддържали никакви контакти. От тогава, вече 3 години, те са разделени и бракът им съществува формално .

Моли съда да прекрати брака между страните, поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство, без да се произнася по въпроса за вината. Заявява, че семейното жилище е напуснато от нея. Моли съда упражняването на родителските права по отношение детето У. Ш.Х., ЕГН **********, да бъде предоставено на нея- А.М.М., ЕГН **********; местоживеенето на детето У. Ш.Х., ЕГН ********** да бъде в дома на майката А.М.М., ЕГН **********; да бъде осъден ответникът да заплаща месечна издръжка на детето У. Ш.Х., ЕГН **********, чрез  законния му представител- майката, в размер на 100 лв.; да се определи режим на лични контакти на ответника с детето У. Ш.Х., ЕГН **********, както следва – всяка първа и трета седмица от месеца– в събота от 10,00 часа до 17,00 часа и в неделя от 10,00 часа до 17,00 часа, в друго време и с пренощуване в дома на бащата, с изричното съгласие на майката, както и 1 месец през лятото, когато майката не е в отпуск; да бъде възстановено фамилното име на майката преди брака- И..

В срока и по реда на чл. 131 от ГПК, ответникът не депозира писмен отговор.

 В открито съдебно заседание между страните е депозирано споразумение по чл. 50 от СК.В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат депозираното споразумение за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение относно упражняването на родителските права, местоживеенето, издръжката и личните контакти на бащата с детето.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***/***г. от Община Шумен, от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, и прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на детето, намира, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи-да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40лв., която следва да се поеме по равно от всеки от молителите- по 20лв. за всеки един.

На основание чл. 7 от същата Тарифа, молителят Ш.Х.М., ЕГН **********, следва да заплати държавна такса по споразумението за издръжка, в размер на 2 % върху тригодишните платежи на посочената месечна издръжка, съобразно посочените суми, в общ размер на 72лв.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между А.М.М.,   ЕГН **********, с  адрес: *** и Ш.Х.М., ЕГН **********, пост. адрес: ***, сключен на ***г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при гр. Шумен, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***/***г. от Община Шумен, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето У. Ш.Х., ЕГН **********, на майката А.М.М.,ЕГН **********, с адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на ненавършилото пълнолетие дете У. Ш.Х., ЕГН **********, при майката А.М.М., ЕГН ********** с адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Ш.Х.М. , ЕГН ********** с детето У. Ш.Х., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, в събота от 10,00 часа до 17,00 часа, в неделя от 10,00 часа до 17,00 часа, в друго време, както и с преспИ.е, с изричното съгласие на майката, както и 1 месец през лятото, когато майката не е в редовен платен годишен отпуск.

   ОСЪЖДА Ш.Х.М., ЕГН **********, пост. адрес: ***, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето У. Ш.Х., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител А.М.М., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 100.00 лева, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, заедно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж 15-то число на месеца, за който се дължи издръжката.

ПОЛЗВАНЕ НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, не се предоставя, доколкото страните заявяват, че не са имали такова. 

След прекратяване на брака, молителката възстановява предбрачното си фамилното- И..

Разноските по делото са за всяка от страните.

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

   ОСЪЖДА А.М.М., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 20лв, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

   ОСЪЖДА Ш.Х.М., ЕГН **********, пост. адрес: ***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на ВСС, сумата от 72 лева, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК и да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 20лв., на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: