П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 27.10.2016 година

 

Шуменски районен съд, шести състав в публично съдебно заседание проведено на двадесет и седми октомври през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БИСТРА БОЙН

при участието на секретаря Т.Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 2410 по описа за 2016 година, докладвано от съдията.  

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ от ГПК, на именното повикване в 11.30 часа се явиха:  

……… 

След като съобрази всички представени доказателства и изслушаните свидетели съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна.

Констатира, че е депозирана молба от Д.В.Д. срещу В.В.В., по която е образувано настоящото съдебно производство по ЗЗДН. Двете лица са в близки роднински отношения чичо и племенник, поради което молбата е депозирана от легитимирано за целта лице съгласно закона по смисъла на чл.3, т.6. Съдът констатира, че на посочената дата 09.09.2016 г. сутринта между страните е възникнал конфликт породен от имуществени отношения и влошени лични отношения между молителя и неговата майка и свидетел по настоящото дело. В следствие на този конфликт са били разменени обиди и удари, като молителя е претърпял лека телесна повреда, за която има издадени медицински документи, а именно, съдебномедицинско удостоверение, епикриза други. Този акт представлява извършено домашно насилие и тъй като се събраха данни за системност в проблемните отношения между страните съдът намира, че следва да бъде наложена санкция по ЗЗДН. Следва да бъде ограничен контакта между страните, като съдът е посочил в заповедта за незабавна защита разстояние между тях двамата не по-малко 30 м., което към настоящия момент счита за подходящо, предвид факта, че двамата не живеят в една сграда. По отношение на срока, в който следва да бъдат наложени мерките с оглед  на събраните данни, че между страните предстои гражданско дело същия следва да бъде максималния от закона, а именно, осемнадесет месеца. На извършителя В.В.В. съгласно закона следва да бъде наложена глоба, която е задължителна, но предвид факта, че в извършения акт на домашно насилие има участие и съпричиняване от самия молител съдът намира, че глобата следва да бъде в минималния предвиден в закона размер, а именно,  300 лв.

При този изход на спора в тежест на ответника следва да бъде присъдено задължението за плащане, по сметка на ШРС, дължимата за производството държавна такса в размер на 25 лева, на основание чл. 11, ал. 2 ЗЗДН, вр. чл. 16 ТДТ по ГПК, както и за адвокатско възнаграждение, в претендирания размер от 400 лева, за което е представено писмено доказателство за плащане. Искането за съдебномедицинско удостоверение в размер на 35 лв. не следва да бъде уважено, тъй като същото не е деловодни разноски.

Водим от горното съдът

Р Е Ш И:

 

ЗАДЪЛЖАВА В.В.В., ЕГН ********** с адрес: ***, ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА ОТ ИЗВЪРШВАНЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ над своя чичо Д.В.Д., ЕГН ********** с адрес: ***.

ЗАБРАНЯВА на В.В.В., ЕГН ********** да приближава Д.В.Д., ЕГН **********  на разстояние по-малко от 30/тридесет/ метра, жилището му, намиращо се в гр. Ш., ул. ***, както и местата му за социални контакти и отдих, за срок от осемнадесет месеца.

Налага на В.В.В., ЕГН ********** с адрес: ***, глоба, в размер на 300.00 /триста/ лева, в полза на Държавата, по сметка на РС Шумен с IBAN *** „Алианц България“ АД – Шумен, на основание чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

Осъжда В.В.В., ЕГН ********** с адрес: ***, да плати държавна такса в размер на 25.00лв. /двадесет и пет лева/ по сметка на РС Шумен с IBAN *** „Алианц България“ АД – Шумен, на осн. чл. 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират по ГПК вр. чл. 11, ал. 2 ЗЗДН

Осъжда В.В.В., ЕГН ********** с адрес: ***, да плати на Д.В.Д., ЕГН **********, разноски по производството в размер на 400 лв. за платено адвокатско възнаграждение, на осн. чл. 78, ал. 1 ГПК.

Предупреждава В.В.В., ЕГН ********** с адрес: ***, на основание чл. 16, ал. 2 ЗЗДН, че за изпълнението на наложените мерки следят Полицейските органи, като при неизпълнение на заповедта ще бъде задържан на осн. чл. 21, ал. 3 ЗЗДН и незабавно ще бъдат уведомени органите на прокуратурата.

Да се издаде заповед за наложените мерки за защита по чл. 15 ЗЗДН, която подлежи на незабавно изпълнение.

Заповедта да се изпълни от полицейските органи по местоживеене на ответника на основание чл. 21, ал. 1 ЗЗДН, като им указва да следят за изпълнението.

Преписи от настоящото решение и от издадената заповед да се връчат на страните и да се изпратят служебно на РПУ по настоящия адрес на извършителя.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в едноседмичен срок от днес. 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: