Р Е Ш Е Н И Е

 

877/8.12.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и четвърти ноември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2460 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Гр.д.№ 2460 по описа за 2016г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.150 и чл.143 от СК от ищеца В.Р.М., в качеството на майка и законен представител на малолетното дете Й. Р. И. срещу Р.И.Д., баща на детето. Ищецът претендира увеличение на присъдената по гр.д. №***/2010г. по описа на ШРС месечна издръжка от 100лв. на 180 лв., като се позовава на съществено изменение на обстоятелствата, като в този смисъл се е увеличил и размерът на извършваните от ищеца разходи.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът, не е подал писмен отговор на исковата молба. В открито съдебна заседание взима становище по иска, като го намира за неоснователен и прави възражения по размера на претенцията. Твърди, че не може да заплаща издръжка в размер на 180лв. месечно.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна :

           Видно от бъде приложено гр.д.№***/2010г. на ШРС, е била одобрена от съда спогодба между страните, по силата на която в тежест на ответника е възложено заплащането на издръжка в размер на 100 лева по отношение на детето Й. Ру. И., роден на ***г. и е определен режим на лични контакти с бащата. От постановяването на това Определение са изминали повече от шест години, като понастоящем детето е навършило седем години и нуждите му от парични средства са се увеличили, предвид дългия период от време и ръста на инфлацията, който е ноторно известен и не подлежи на доказване. По делото не се установиха доходи на родителите на детето. Към датата на депозиране на молбата майката отглежда по-малко дете и не работи. Бащата твърди, че е студент и е записал магистратура, но не представя никакви доказателства за този факт. Съдът намира, че по отношение на ответника няма пречки да реализира доходи към средните за страната. Майката има алиментни задължения към друго дете. По делото е приложена медицинска документация, от която е видно, че детето има сериозни здравословни проблеми, които изискват непрекъсната грижа и медикаментозно лечение.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира за безспорно установено, че факторите, определящи издръжката на детето от първоначалния момент на присъждане до настоящият момент, са се променили, което налага промяна и в размера на присъдената издръжка. Отчитайки потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, както и материалните възможности на родителите му, съдът счита, че на детето следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 250 лв., от които бащата следва да заплаща 180 лева, а останалите 70 лева следва да се заплащат от майката. По- голямото парично участие на бащата, следва от обстоятелството, че непосредствените грижи по отглеждането на детето лежат върху майката. Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на подаване на исковата молба – 05.10.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Ответникът следва да заплати държавна такса върху определеният увеличен размер на издръжката в размер на 115,20 лева. Не се установиха разходи от страна на ищеца, представляващи деловодни разноски и такива не следва да се присъждат.

Водим от горното, съдът  

                                                                         Р Е Ш И:

 

     ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр.д.№***/2010г. на ШРС, дължима от Р.И.Д. с ЕГН:**********,***, в полза на детето Й. Р. И. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител В.Р.М. с ЕГН: ********** ***, като я УВЕЛИЧАВА от 100.00 лева /сто лева/ на 180.00 лева /сто и осемдесет лева/, считано от 05.10.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСЪЖДА Р.И.Д. с ЕГН:**********да заплати по сметка на РС-гр.Шумен и в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса върху увеличения размер на издръжката, в размер на 115,20 лв./сто и петнадесет лева и двадесет стотинки/.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от обявената в съдебно заседание дата- 09.12.2016г.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: