Р Е Ш Е Н И Е

903/15.12.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На тринадесети декември    през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2483 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищеца  твърди, че страните са съпрузи, по силата на сключен между тях граждански брак на ***г.  в гр. Шумен, от който   нямат  деца. Съпрузите  заживели в дома на ищеца  в гр. Ш.. От месец март ***г.съпрузите   са разделени поради факта, че ответницата  напуснала семейното жилище и заминала за У .От тогава не се е връщала  и не са имали никакви контакти .Моли съда да  прекрати брака между страните,  поради настъпило дълбоко и непоправимо,  не прави искане за  произнасяне  по въпроса за вината.

            Ответницата е депозирала  отговор на исковата молба, в който  заявява, че също е на мнение, че бракът им следва да се прекрати .          Не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Страните са съпрузи от ***г. , когато с Акт за граждански брак  № ***/***  г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община .Ш, обл. Ш., сключват граждански брак. От брака си нямат деца.

              Установи се, че през ***г.съпругата заминала за У и от тогава страните са разделени.

  Разпитаната в съдебно заседание, свидетелка Д.Й. излага, че конфликтът в отношенията между съпрузите възникнал по повод желанието на ответницата съпругът й да  помогне  финансово  да дойдат  да живеят в Б. нейният син от предишен  брак и майка й . Съпругът  бил на друго мнение и това довело до разрушаване на отношенията между двамата съпрузи . Това довело и до решението  на ответницата да напусне Б. и да се върне в У през ***г.   

Предвид установеното, чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Между страните по делото не се поддържат повече от две години   каквито и да е брачни отношения. Очевидно е, че към настоящия момент двамата се намират във фактическа раздяла, която е продължила повече от две години. Това обстоятелство се потвърждава  от показанията на свидетелката  Д.Й.. От изложеното може да се направи категоричния извод, че общността между съпрузите е разкъсана, имайки предвид, че между тях е изчезнала взаимната любов, доверието, уважението и разбирателството. Брачната връзка е продължила да съществува само формално и същата е изпразнена от своето вътрешно съдържание, съответстващо на морала и закона. Отношенията между съпрузите са дълбоко разстроени, поради което запазването на брака противоречи на принципите на морала и не създава нормални условия за семеен живот. Разстройството на брака е трайно, постоянно и не може да бъде преодоляно, поради което е невъзможно и възстановяването на нормалните съпружески отношения. Поради изложеното, съдът намира, че запазването на този брак не е в интерес на страните и следва да бъде прекратен, като дълбоко и непоправимо разстроен на основание чл.49, ал.1 от СК.

 Доколкото никой от страните по делото не е поискал съдът да се произнесе по въпроса за вината, то на основание разпоредбата на чл.49, ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос.

 

Относно ползването на семейното жилище: От материалите по делото се установява, че семейно жилище на съпрузите се намира  в гр.Ш., ул.“Ц. О.“ №***. Към настоящия момент същото е напуснато от ответницата, а ищеца  изразява  желание да му бъде предоставено ползването и процесуалният представител на ответницата заявява, че не се противопоставя на това искане. Досежно фамилното име на ответницата, съдът съобрази обстоятелството, че при сключване на гражданския брак, същата не  е приела фамилното име на ищеца, поради което  съдът не следва да се произнася по този въпрос.Доколкото никоя от страните няма претенции за изплащане на издръжка от страна на другата страна, съдът намира, че не следва да се произнася по този въпрос.

С оглед задължението на съда с решението си да определи окончателния размер на дължимата държавна такса, като взе предвид, че по делото не са  представени доказателства досежно доходите на съпрузите, но и двамата са в трудоспособна възраст и предвид липсата на данни за влошено здравословно състояние и факта, че ответницата  живее и реализира доходи извън границите на Република Б., следва да се приеме, че са в състояние да реализират доходи, поне в размер на минималната работна заплата, установено за страната, намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 50 лева.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Х.К.П. , ЕГН **********, пост адрес *** и Р.Т.Ш., р. ***г., пост. съдебен адрес *** , кантора **,чрез адв. П. П. при ШАК, сключен с Акт за граждански брак  № ***/***  г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, обл. Шумен, като ДЪЛБОКО И  НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без да изследва въпроса за вината.

ПРЕДОСТАВЯ на ищеца  Х.К.П. , ЕГН **********, пост адрес *** ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул.“Ц. О.“, № ***,  като констатира, че ответницата  Р.Т.Ш. го е напуснала.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 50 /петдесет/ лева.

ОСЪЖДА Х.К.П., ЕГН **********, пост адрес: *** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 25 /двадесет и пет/ лева, представляваща половината от  окончателна   държавна такса.

ОСЪЖДА Р.Т.Ш., р. ***г., пост. съдебен адрес:*** , кантора **,чрез адв. П. П.  при ШАК, да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 25 /двадесет и пет/ лева, представляваща половината от  окончателна   държавна такса

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните. 

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: