Р Е Ш Е Н И Е  

710/19.10.2016г. Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На осемнадесети октомври   през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                                                                   

     Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 2488 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.6, ал.2 от СК, образувано по молба за издаване на разрешение на непълнолетно лице, навършило шестнадесет годишна възраст, да сключи граждански брак.

Молителката – непълнолетната Н.Е.М.,  ЕГН **********,***, действаща със знанието и съгласието на своите родители: майка А.М.М., ЕГН ********** и баща Е.М.Х.,  ЕГН ********** , моли да й бъде разрешено да сключи граждански брак с пълнолетното лице С.В.Т.,  ЕГН **********,***.

В съдебно заседание молителката заявява, че с лицето  С.В.Т.,  ЕГН **********, съжителстват на семейни начала и  двамата имат  дете на осем месеца и желае да сключи брак с него.

Социален работник от Дирекция „Социално подпомагане”, гр.Шумен, уведомени на основание разпоредбата на чл.15 от ЗЗДет. в съдебно заседание не се явява  и не дава становище.

Родителите на непълнолетното лице, заявяват лично в съдебно заседание, че са съгласни дъщеря им да сключи граждански брак с лицето С.В.Т.,  ЕГН **********, с когото имат дете  на  осем месеца .

Пълнолетното лице С.В.Т. в съдебно заседание заявява, че с  непълнолетната молителка съжителстват на семейни начала и  двамата имат вече едно  дете и желаят да сключат брак.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителката Н.Е.М., ЕГН ********** към настоящия момент е непълнолетна. Двамата  със С.В.Т.,  ЕГН ********** от съвместното си съжителство имат родено  дете.

            Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от: молба, Удостоверение за раждане , Вносна бележка за заплатена държавна такса.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и по-конкретно от представеното, като писмено доказателство, Удостоверение за раждане № *** от ***г. издадено от Община Шумен  се установява, че молителката е непълнолетна. Единствената възможност същата да сключи граждански брак с друго лице е при наличие на съдебно  разрешение.

 Разпоредбата на чл.6, ал.2 от СК предвижда възможност такова разрешение да бъде дадено от съда по изключение, в случай, че важни причини налагат това. Съдът, преценявайки материалите по делото и по-конкретно обстоятелството, че молителката е съжителствала с пълнолетното лице, с което желае да сключи граждански брак през един продължителен период от време, както и  факта, че двамата вече имат родено  дете, намира, че в настоящия случай са налице именно такива „важни причини” по смисъл на посочената разпоредба, които налагат съдът да даде на молителката исканото разрешение. При преценка на този въпрос, съдът съобрази изявлението на непълнолетното лице, дадено в съдебно заседание, в което същото заявява, че е привързана към бащата на детето си  и  желае двамата да създадат семейство.

 В същата насока са и събраните гласни доказателства чрез изслушването на лицето С.В.Т.  ЕГН **********, който в съдебно заседание заяви, че е в състояние да се грижи за евентуалната си съпруга и за детето си . Следва да бъде отчетено и даденото от родителите на молителката съгласие в този смисъл, които недвусмислено заявяват, че желаят дъщеря им да сключи брак с посоченото лице. 

Поради всичко изложено по-горе настоящия състав намира, че в случая са налице „важни причини” по смисъла на чл.6, ал.2 от СК, които налагат съдът по изключение да даде разрешение непълнолетната молителка да сключи граждански брак с пълнолетното лице С.В.Т.  ЕГН **********.

Водим от горното, съдът

РЕШИ

 

РАЗРЕШАВА на Н.Е.М., ЕГН ********** ***, с родители майка А.М.М., ЕГН ********** и баща Е.М.Х.,  ЕГН **********  да сключи граждански брак с пълнолетнолетния  С.В.Т.,  ЕГН **********,***.

На основание чл.537, ал.1 от ГПК решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: