Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

753/1.11.2016г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на тридесет и първи октомври 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2516/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Г.Р.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и Д.А.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на Удостоверение за сключен граждански брак № 070262/05.08.2007г. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 262 на 05.08.2007г.. По време на брака си имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, които да се внесат от двамата молители, всеки по 25 лева.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 75,60 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 05.08.2007г., с акт № 262, на Община Шумен, между Г.Р.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и Д.А.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Г.Р.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и Д.А.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

1. Ненавършилото осемнадесет години дете А. Д. Т., ЕГН : ********** ще има следното местоживеене:***

2. Родителските права относно  роденото от брака дете А. Д. Т., ЕГН : ********** се предоставят за упражняване на майката Г.Р.Т., ЕГН : **********.

3. Определя се следният режим на лични отношения на детето А. Д. Т., ЕГН ********** с бащата Д.А.Т., ЕГН : **********:

Всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа в събота до 21.00 часа в неделя, както и три пъти годишно, веднъж през зимата в неучебно време за 5 дни, веднъж през пролетта в неучебно време за 5 дни и веднъж през лятото за 45 дни, който период през лятото, да не съвпада с годишния платен отпуск на майката.

4. Бащата Д.А.Т., ЕГН : **********, се задължава да плаща чрез майката Г.Р.Т., ЕГН : ********** до 30-о число на месеца, за който се дължи, издръжка за детето А. Д. Т., ЕГН ********** в размер на 105 лв. /сто и пет лева/ месечно, до  навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, погасяващи това задължение.

5. Издръжка между съпрузите след прекратяване на брака не се дължи.

6. След прекратяване на брака Г.Р.Т., ЕГН : **********, ще носи предбрачното си фамилно име – А. и в бъдеще ще се именува Г.Р. А..

7. Семейното жилище – апартамент, находящ се в гр. *****, собственост на Г.Р.Т., ЕГН : ********** се предоставя за ползване на Г.Р.Т., ЕГН : **********.

8. Разноските по делото се поемат от всеки от нас по равно.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Г.Р.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и Д.А.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплатят по сметка на ШРС, всеки от тях, сумата от 25 лева.

ОСЪЖДА Д.А.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 75.60 лева държавна такса по споразумението за издръжка.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                  

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: