Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

940/27.12.2016г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на седемнадесети ноември   , през две хиляди и шестнадесета   година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А. П. , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2527  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по  чл.50  от СК

Делото е образувано въз основа на депозирана от В.М.Б. ,  ЕГН:********** *** и Б.С.Б. ,  ЕГН:********** ***  , молба за прекратяване на сключения между тях брак по взаимно съгласие . Посочват , че бракът им е сключен на 07.06.1997 г.   и от него имат родено едно дете – Г. Б. С. с ЕГН:**********  , към момента непълнолетно . Постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им  . Представят изготвеното споразумение по чл.51 от СК и молят да бъде одобрено от съда .

В открито съдебно заседание се явяват лично и заявяват , че поддържат молбата за развод и споразумението по чл.51 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: от Удостоверение за сключен граждански брак  , издадено въз основа на Акт  №*** г. на Община Шумен     се установява  , че страните са съпрузи от 07.06.1997 г.    Видно от  Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №*** на Община Шумен , от брака имат родено дете Г. Б. С. с ЕГН:**********  , което е непълнолетно  . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетното дете   . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената    , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  ,  мъжът      следва да бъде осъден  да заплати по сметка на ШРС сумата  180   лева  – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК , жената следва да заплати държавна такса върху стойността на поставеното и в  личен дял имущество , а именно сума от 87,19 лева .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

            ПРЕКРАТЯВА сключения на 07.06.1997 г.      с Акт  *** г. на Община Шумен      ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  В.М.Б. ,  ЕГН:**********  , адрес ***,49 и Б.С.Б. ,  ЕГН:**********  , адрес ***2   , ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между В.М.Б. ,  ЕГН:**********  и Б.С.Б. ,  ЕГН:**********     , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

Данъчната оценка на имота за 2016г.   съгласно приложено Удостоверение  за данъчна оценка изх. № 6333/04.10.2016г.  на Община Шумен е в размер на 8 719,10  лева .

ОСЪЖДА Б.С.Б. ,  ЕГН:**********  да заплати  в полза на ВСС , по сметка на ШРС , обща сума от  195 (сто деветдесет и пет) лева , от която 15 лева , остатъка от определената държавна такса за водене на делото и 180 лева – държавна такса върху размера на определената издръжка на детето.

ОСЪЖДА В.М.Б. ,  ЕГН:**********  , да заплати  в полза на ВСС , по сметка на ШРС ,  сумата 87,19 ( осемдесет и седем лева и деветнадесет ст.) лева – държавна такса върху – държавна такса върху данъчната оценка на поставеният и в личен дял недвижим имот .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: