Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

879/9.12.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на пети декември 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2532/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.  

Делото е образувано по молба на П.К.В., ЕГН : **********, с адрес *** срещу Н.Й.Н., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 127 от СК.

В срока за отговор на исковата молба, страните представят споразумение по въпросите посочени в чл. 127, ал. 1 СК.

В съдебното заседание, лично поддържат представеното споразумение.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представените по делото удостоверения за раждане № 081356/20.10.2008г., издадено по акт за раждане № 1356/20.10.2008г. и № 52986/11.05.2005г., издадено по акт за раждане № 530/11.05.2005г. на Община Шумен, молителите са родители на малолетните Д. Н. Н., ЕГН : ********** и В. Н. Н. ЕГН : **********. Двамата постигнали съгласие за местоживеенето на децата, упражняване на родителските права, личните отношения с тях и издръжката им.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетните деца, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 30 лева, като констатира, че е внесена от молителката, при завеждането и.

Определя държавна такса по споразумението за издръжката в общ размер на 187,20 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между П.К.В., ЕГН : **********, с адрес *** и Н.Й.Н., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно:

І.  МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на двете деца: В. Н. Н. родена на *** г., с ЕГН ********** и Д. Н. Н., роден на *** г., с ЕГН **********,  да бъде при тяхната майка П.К.В., с ЕГН **********, с  на адрес ***.

ІІ. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на двете малолетни деца В. Н. Н. родена на ***г., с ЕГН : ********** и Д. Н. Н., роден на *** г., с ЕГН : ********** се предоставя на майката П.К.В., ЕГН : **********.

ІІІ. На бащата Н.Й.Н., ЕГН : ********** се определя режим на лични отношения с децата В. Н. Н. родена на *** г., с ЕГН : ********** и Д. Н. Н., роден на *** г., с ЕГН : **********, както следва:

- всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя /с преспиване/;

- 5 /пет/ дни през зимната ваканция /от 24 декември до 04 януари/;

- 30 /тридесет/ дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, като децата следва да бъдат вземани и връщани от жилището, което обитават с майката.

ІV.1. Бащата Н.Й.Н., с ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка в размер на 130 /сто и тридесет/ лева за детето В. Н. Н. родена на *** г., с ЕГН : **********, платима, чрез неговата майка и законен представител до 5 /пето/ число на текущия месец, по банкова сметка – ***, считано от 13.10.2016 г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на така присъдените издръжки.

На основание чл. 149 от СК бащата Н.Й.Н., с ЕГН ********** ще плати издръжка за минал период за детето В. Н. Н. родена на *** г., с ЕГН **********, в размер на 130 лв. месечно, начиная от 12.05.2016 г. до 13.10.2016 г., т. е. обща сума в размер на 650 лв., като сумата следва да бъде преведена по банкова сметка ***.

2. Бащата Н.Й.Н., с ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка в размер на 130 /сто и тридесет/ лева за детето Д. Н. Н., роден на *** г., с ЕГН : **********, платима, чрез неговата майка и законен представител до 5 /пето/ число на текущия месец, по банкова сметка ***, считано от 13.10.2016 г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на така присъдените издръжки.

На основание чл. 149 от СК бащата Н.Й.Н., с ЕГН : ********** ще плати издръжка за минал период за детето Д. Н. Н., роден на *** г., с ЕГН : **********, в размер на 130 лв. месечно, считано от 12.05.2016 г. до 13.10.2016 г., т. е. обща сума в размер на 650 лв., като сумата следва да бъде преведена по банкова сметка ***.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

          ОСЪЖДА Н.Й.Н., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 187,20 лева държавна такса върху определения размер издръжка за двете деца.

                   

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                  

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: