Р Е Ш Е Н И Е

 

834/22.11.2016г. ,  Гр.Шумен

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на трети ноември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.БОЙН

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2537 по описа за 2016 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното: 

Производство по чл.50 от СК, след депозиране на искова молба по реда на чл.49 от СК.

В молбата си до съда страните И.А.Н.,ЕГН ********** *** и Ш.Х.Н.,ЕГН ***********   с постоянен адрес:*** твърдят, че са законни съпрузи сключили граждански брак. От брака си имали родено едно дете- И. И. А., ЕГН **********, което е малолетно към момента. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.50 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 26.09.2009г. с акт №***/26.09.2009г. на Община с.Царев Брод, обл.Шумен. От брака си имат родено едно дете- И., родена на ***г., според представеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от 20.07.2010г. на Община Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо, съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.50 от СК споразумение, молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното и изменено споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично при завеждане на молбата от ищеца. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка, като молителката следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 75,60лв.

Водим от горното, и на основание чл.50 от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №***/26.09.2009г. на Община с.Царев Брод, обл.Шумен между И.А.Н., ЕГН ********** *** и Ш.Х.Н., ЕГН *********** с постоянен адрес:с*** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между И.А.Н., ЕГН ********** и Ш.Х.Н., ЕГН *********** споразумение в следният смисъл :

Упражняването на родителските права върху малолетното дете И. И. А.,ЕГН ********** се предоставя на бащата И.А.Н.,ЕГН **********, като се определя детето да живее при него на постоянния му адрес: с.Царев брод,община Шумен,ул.***.

Определя се следния режим на лични контакти на майката с детето: всяка първа и трета събота от месеца от 13.30 часа до 16.30 часа в присъствие на бащата в с.Царев брод.

Ш.Х.Н.,ЕГН ********** се задължава да заплаща на малолетното си дете И. И. А.,ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител И.А.Н., ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 105.00лв./сто и пет лева/, считано от 01.11.2016 година, платима до 10-то число на месеца,за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска от падежа до окончателното изплащане на сумите.

Ползването на  семейното жилище, представляващо масивна жилищна сграда на един етаж заедно с избено помещение,построено въз основа на отстъпено право на строеж върху държавна земя, представляваща УПИ VІІ-седми в кв.50-петдесети, собственост на родителите на И.А.Н. по силата на Нотариален акт  за собственост №***, том **, дело № *** година на Шуменския районен съд се предоставя на на И.А.Н.,ЕГН **********.

Възстанови предбрачното име на жената – Х..

Съпрузите не претендират помежду си за издръжка.

Разноските остават на страните така, както са направени.

 

  ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, в размер на 40лв. (четиридесет лева), която е внесена частично.

ОСЪЖДА Ш.Х.Н.,ЕГН *********** да заплати държавна такса за разглеждане на делото в размер на 15.00лв./петнадесет лева/ и такса върху определения размер на издръжката в размер на 75,60лв. (седемдесет и пет лева и шестдесет стотинки) по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: