Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

880/9.12.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на пети декември 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2567/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на И.М.П., ЕГН : **********, с адрес *** срещу П.К.П., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 18.12.1993г., с акт №  от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родени две деца, едно от които непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и тя следва да внесе 25 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса  по споразумението за издръжката в размер на 79,20 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС, от молителя.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 18.12.1993г., с акт №  от същата дата на Община Шумен, между И.М.П., ЕГН : **********, с адрес *** и П.К.П., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.М.П., ЕГН : **********, с адрес *** и П.К.П., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

І. УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА

1. Упражняването на родителските права върху детето М. П. К., родена на ***г., ЕГН : **********, се предоставят на майката И.М.П. с ЕГН : *********, като местоживеенето на детето е на адреса, на който живее майката - град ****.

2.  На бащата П.К.П., ЕГН : **********, се определя режим на свиждане и лични контакти с детето М. П. К., ЕГН : **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя с преспиване от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя; по пет дни за всяка една от коледните и великденските празници с преспиване от 10 часа на първия ден до 17.00 часа на последния ден на четните години, последните пет дни, а за нечетните години – първите пет дни, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен отпуск.

ІІ. ИЗДРЪЖКА.

1. Страните се споразумяваме общата месечна издръжка на непълнолетното дете М. П. К., ЕГН : ********** да бъде 200 лв., от които майката участва с 90 лв. и ежедневни грижи по възпитанието и отглеждане на детето.

2. Бащата П.К.П., ЕГН : **********, ще заплаща на непълнолетното дете М. П. К., ЕГН **********, чрез майката издръжка в размер на 110 лв. месечно, платими до десето число на текущия месец, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до момента на изплащане, считано от датата на подаване на исковата молба – 18.10.2016 г. до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

ІІІ. ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Ползване на семейното жилище, находящо се в град *******, се предоставя на майката И.М.П., ЕГН : ********* и детето М. П. К., ЕГН : **********, срещу което не се дължи обезщетение на П.К.П., ЕГН : **********.

ІV. ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

След прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

V. ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА:

След прекратяване на брака съпругата ще продължи да носи фамилното име П..

VІ. РАЗНОСКИ.

Разноските по бракоразводното дело се поемат от И.М.П. с ЕГН : *********.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА И.М.П., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 79,20 лв., и ОСЪЖДА П.К.П., ЕГН : **********, да заплати 79,20 лева, по сметка на ШРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: