МОТИВИ:

 

Производство по чл.8 и сл. от ЗЗДН

Съдът въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства прие за установено  от  фактическа и правна  страна следното:

Производството е образувано въз основа на молба предявена от Д.И.П., ЕГН: ********** с адрес ***  срещу М.В.А., ЕГН:**********, с адрес: ***.      

       От събраните по делото гласни доказателства се установява,  че страните са живял на семейни начала, поради което молбата е процесуално допустима, съгласно разпоредбата на чл.3 от ЗЗДН. Молбата е подадена в срока  по чл. 5, ал. 2 от същия закон, поради което следва да бъде разгледана по същество. От събраните доказателства, а именно декларацията по чл. 9 от ЗЗДН, която  има самостоятелно доказателствено значение и разпитаните в днешно съдебно заседание свидетели съдът намира за безспорно установено, че ответникът е  осъществил спрямо ищцата домашно насилие по смисъла на  чл. 2 от закона, според който домашно  насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие. В случая се касае за  обидно и  унизително отношение, изразяващо се в  нецензурни изрази, които  макар и да са провокирани от предшестващи взаимоотношения, трайни конфликти между страните не променят фактическата обстановка, която да доведе до извод, че се касае за осъществено домашно насилие.  В настоящият случай съдът счита, че мярката за закрила , която следва да бъде наложена е ответникът да бъде задължен да не упражнява физическо и психическо насилие над молителката, както и да му бъде забранено да  приближава жилището което обитава,  местоработата й както  и местата за социални контакти и отдих за срок от 18 месеца.

            На основание чл. 5 от ЗЗДН съдът е длъжен да наложи глоба на извършителя на домашното насилие, като намира, че в настоящия случай, същата следва да бъде в минимален размер от 200 лева

Водим  от горното, съдът

Р  Е  Ш   И:


             № 841/24.11.2016 г.

 

           1.ЗАДЪЛЖАВА М.В.А. , ЕГН:********** , адрес ***  да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо Д.И.П. , ЕГН:********** , адрес ***  .

2.ЗАБРАНЯВА на М.В.А., ЕГН:**********, да се  приближава до жилището, което обитава  Д.И.П., ЕГН:********** ,  находящо се на адрес *** , на разстояние по-малко от 20 метра, за срок от 18 (осемнадесет) месеца.

3. ЗАБРАНЯВА на М.В.А., ЕГН:**********, да се приближава до местоработата на Д.И.П., ЕГН:********** *** и 70 , както и местата и за социални контакти и отдих , на разстояние по-малко от  10 метра, за срок от 18 (осемнадесет) месеца .

На основание  чл.5 ал. 4 от ЗЗДН  НАЛАГА на извършителя на М.В.А. , ЕГН:********** , адрес ***  “ГЛОБА” в минимален размер, а  именно 200 (двеста ) лв.

 

На основание чл. 11 ал. 2 от ЗЗДН ОСЪЖДА  М.В.А. , ЕГН:********** , адрес ***   да заплати по  сметка на ШРС , държавна такса в размер на 25 (двадесет и пет ) лева .

 

ПРЕДУПРЕЖДАВА  М.В.А. , ЕГН:**********, че при неизпълнение  на заповедта ще бъде задържан от органите на ОД МВР съобразно чл. 21 ал. 3 от ЗЗДН и ще бъде сезирана съответната прокуратура.

 

На осн. чл.15 ал. 2 от ЗЗДН да се издаде заповед за защита, като  нея бъдат указани последствията от неизпълнение на заповедта.

 

Препис от заповедта да се изпрати на ОД МВР Шумен за контрол на изпълнението, съгласно чл. 21 ал. 1 от ЗЗДН.

 

Решението подлежи на обжалване в едноседмичен срок, считано от връчването му по реда на чл.17 от ЗЗДН, пред ШОС .

 

Подадената жалба не спира изпълнението на издадената заповед.