П Р О Т О К О Л

2016 год.

 

 

гр. Шумен

Шуменски районен съд

 

 

ХV-ти състав

На дванадесети януари

Две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

Пл. Недялкова

 

 

 

 

 

 

Секретар: Цв. К.

Прокурор: 

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2579 по описа за 2015 година.

На именното повикване 10.00 часа се явиха:

 

Ищеца С.Х.С., редовно призован, не се явява, явява се адв. Н. Ф. от АК - Търговище, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

Ответницата Е.Т.С., редовно призована, не се явява, явява се адв. М. С., редовно упълномощена и приета от съда от днес.

 

Адв. Ф. – Моля да се даде ход на делото. Доверителят ми не се явява, тъй като е трудно подвижен. Представям Етапна епикриза от което е видно заболяването му, също така представям и декларация за семейно и имотно състояние от което е видно, че притежава апартамент в гр.Търговище. Ищецът има доста заболявания.

 

Адв. С. – Уважаема госпожо съдия, Моля да не давате ход на днешното дело. Моля делото да бъде прекратено на осн. чл. 321, ал.1 от ГПК, поради неявяването на ищеца в днешното съдебно заседание. От представената Етапна криза, която е от май 2015г. пише, че ищеца се чувства добре, явява се за изписване на назначената му месечна терапия, т.е. той не е неподвижен, може да се движи макар и трудно и ето защо считам, че това не е пречка да бъде доведен в съдебното заседание. Предишното дело беше прекратено на същото основание, отново не водиха ищеца и считам, че за днешното съдебно заседание би следвало да бъде доведен. По отношение на представеното нотариално пълномощно приложено към исковата молба, считам, че това не е от действията които могат да бъдат изпълнени чрез пълномощник независимо с какво пълномощно, още повече, че законът изрично посочва, че трябва да се яви лично и ние държим да се яви лично.

 

Съдът за да се произнесе взе предвид следното: Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от С.Х.С. против Е.Т.С., с правно основание чл.49, ал.1 от СК. Съгласно разпоредбата на чл. 321, ал.1 от ГПК в първото заседание за разглеждане на делото по иск за развод, страните трябва да се явят лично, като при неявяване на ищеца, без уважителни причини производството се прекратява. В днешно съдебно заседание, ищецът редовно призован не се явява, явява се упълномощен представител. За да бъде даден ход на делото следва да бъде установено, че са налице уважителни причини за неявяване на ищеца. От страна на процесуалния представител на ищеца в днешно съдебно заседание е представена Етапна епикриза за периода от 11.05.2014г. до 11.05.2015г. В същата са отразени извършени прегледи и поставени диагнози, през визирания период. Отразени са диагнози „хипертонично сърце без (застойна) сърдечна недостатъчност, „първична глаукома с отворен ъгъл“. На 11.05.2015г. , е отразен извършен преглед, според снетата анамнеза ищецът се чувства добре, не споделя за оплаквания в момента на прегледа, както не е имал и оплаквания през изминалия месец. В същата Етапна епикриза, в бланката срещу „наличие на инвалидност в процент“ не е отразена такава, поради което съдът намира, че въз основа на Етапната епикриза не се установява, че ищецът не може да се яви в днешно съдебно заседание по здравословни причини.От представените доказателства не може да се направи извод, че същият е неподвижен или трудно подвижен, което да възпрепятства явяването му в днешно съдебно заседание, поради което съдът намира, че ход на делото в днешно съдебно заседание не следва да бъде даван, а същото следва да бъде прекратено поради неявяване на ищеца, поради което съдът на осн. чл. 321, ал.1 от ГПК.

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 2579/2015г. по описа на ШРС, поради неявяване на ищеца.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

Заседанието приключи в 10.11 часа.

Протоколът – изготвен в съдебно заседание.  

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

СЕКРЕТАР: