О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                       2118/16.8.2016г. ,   гр. Шумен                           

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание, на шестнадесети август през две хиляди и шестнадесета година, в състав    

                                                                          СЪДИЯ: Л. Григорова

като разгледа докладваното от районния съдия гр. д.№ 2016 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:                    

                   Депозирана е молба, озаглавена „жалба“ от Ж.Н.З., ЕГН ********** срещу Ю.И.И., А.М.А., О.М. А. и М. М. К., за разглеждането й по реда на ЗЗДН. В молбата се излагат факти и обстоятелства за осъществени от ответниците противоправни деяния, като се моли за издаване на заповед за защита срещу тях. С оглед дадени указания от съда за отстраняване нередовности на молбата, молителят изрично посочва, че ответниците живеят в с. Илия Блъсково и няма родствена връзка с тях.

                   След като се запозна с молбата, съдът, от фактическа и правна страна, установи следното:

Съгласно легалната дефиниция, /чл.2 от ЗЗДН/, домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. Разпоредбата на чл.3 от ЗЗДН очертава кръга от лицата срещу които пострадалото лице може да търси защита по реда на специалния закон. В разглеждания случай, молителят изрично заявява, че няма родствена връзка с лицата, от които търси защита по реда на ЗЗДН. Липсват и наведени твърдения в молбата, че посочените лица са някои от изброените в разпоредбата на чл.3 от ЗЗДН. Посоченият нормативен акт лимитативно посочва лицата, срещу които може да се търси защита, като не допуска отправяне на подобна претенция срещу други лица. Ето защо намира така подадената молба за недопустима, насочена е срещу ненадлежни страни, като производството по делото следва да бъде прекратено.

                   Водим от горното и на основание чл.130 от ГПК, съдът  

 

                                      О   П    Р    Е    Д    Е    Л    И  :  

 

     ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. №2016/2016 г. по описа на ШРС, поради недопустимост.

    ВРЪЩА молбата на молителя.

          Определението подлежи на обжалване, с частна жалба, пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от датата на съобщаването му на молителя.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: