О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 3019/29.11.2016г.,             гр.Шумен

 

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и девети  ноември        през две хиляди и шестнадесета  година

В закрито заседание  в следния състав:

     Председател: Валентина Тонева

Като разгледа докладваното от съдията- докладчик

ГД № 2205 по описа за 2016 год. на ШРС

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано по искова  молба от  Д.К.Д., ЕГН **********, чрез адв. Д. С.   при ШАК, съдебен адрес ***, срещу Националното бюро за правна помощ  гр. София, ул. Развигор № 1 .

В законоустановеният месечен срок /видно от приложеният плик  с пощенско клеймо / е постъпил писмен отговор от ответника Националното бюро за правна помощ. Ответникът излага, че производството по делото следва да бъде прекратено  поради нарушение на правилата на местна подсъдност,  което изявление съдът възприема като  възражение за местна неподсъдност .

Възражение за обща местна подсъдност на делото по чл.105  от ГПК, може да се прави само от ответника  и най-късно в срока за отговор на исковата молба съобразно чл.119,ал.3 от ГПК. Тези предпоставки са изпълнени в разглеждания случай. Направеното възражение е основателно и по същество. Съобразно правилата за местна подсъдност искът, разглеждан в настоящото производство  се предявява пред съда в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника - чл.105 от ГПК. Видно от исковата молба, седалището   на ответника   Националното бюро за правна помощ  е  гр. София, ул. Развигор №1. 

          С оглед изложеното съдът намира, че направено от ответника възражение  с отговора следва да се уважи,  и делото да се изпрати по подсъдност на РС София.

  Водим от гореизложените съображения и на основание  чл.119,ал.3 във връзка с чл.105   от ГПК , съдът

 

                                     О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 2205 по описа за 2016 год. на ШРС поради местна неподсъдност на делото  на този съд.

          ИЗПРАЩА   делото по подсъдност на Районен съд  София .

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС  в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, съгласно чл.121 от ГПК.

 

                                                                                               Районен съдия :