Р Е Ш Е Н И Е

                                                                            

                                                                          76/11.2.2016г.

 

                                             В  ИМЕТО  НА  НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и първи януари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                    Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2398/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В жалбата си до съда, адв. Д.М. от САК, като пълномощник на Я.В.С. твърди, че с Наказателно постановление № 15-0869-001803 от 12.10.2015г., издадено от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен на Я.С. било наложено административно наказание “глоба”. Жалбоподателят изцяло оспорва наказателното постановление. Сочи, че цялата административно наказателна преписка страда от несанируеми пороци, водещи до незаконосъобразност на крайния акт. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

В открито съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован не се явява лично, явява се упълномощения представител, който изцяло поддържа жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща упълномощен представител.

            ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

            По делото е безспорно установено, че на 28.08.2015г., свидетелите С.Б.С. - мл. автоконтрольор при “ПП КАТ”  и Д.В.Д. - служител при РУ “Полиция” гр. Шумен били в екип и след 14,30 часа се намираи на бул. Симеон Велики, след кръстовището с ул. Тодор Икономов, посока Томбул Джамия в гр. Шумен. Патрулният автомобил бил спрян най-вдясно на лентата за движение в посока към Томбул Джамия, а свидетелите се намирали извън него. Сведетелите С. и Д. имали пряка видимост към светофарната уредба, поставена на кръстовището между бул. Симеон Велики и ул. Тодор Икономов, която работела в нормален режим.  Около 14,45 часа и двамата свидетели видели лек автомобил, златист на цвят, марка „Мини“, който преминал през кръстовището при червен сигнал на светофара. Златистият „мини“ се движел по бул. Симеон Велики, в посока към Томбул Джамия и преминал през кръстовището при забранителна червена светлина на светофара. Свидетелите подали сигнал за спиране на водача на автомобила.. При проверка на документите установили, че водачът на лек автомобил “Мини Уан” с рег. № Н 68 73ВН бил жалбоподателя – Я.В.С.. За установеното и констатирано административно нарушение на чл.6,т.1 от ЗДв.П, свид. С.С. съставил на место, АУАН сер. Т, бланков № 971459 в присъствието на свидетеля Д. и жалбоподателката С., предявен й и подписан собственоръчно от нея със следното възражение: „Имам Възражения относно акта“. В срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН не е постъпило писмено възражение. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен на 11.10.2015г. издал Наказателно постановление № 15-0869-001803, с което на жалбоподателката Я.В.С. било наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева на основание чл.183,ал.5,т.1 от ЗДв.П,  за това, че на 28.08.2015г. около 14,45 часа в гр. Шумен на бул. Симеон Велики, на кръстовището с ул. Тодор Икономов, в посока Томбул Джамия, управлявайки собствения си лек автомобил “Мини Уан” рег. № Н68 73ВН преминава през кръстовище регулирано със светофарна уредба, работеща в нормален режим на забраняващ – червен сигнал на светофара.

            Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание, актосъставител и свидетел.

                С оглед установената по-горе фактическа обстановка, съдът намира, че процесното наказателно постановление е издадено от компетентен орган и в хода на административно наказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до неговата отмяна.

В настоящият случай е установено и доказано – не се оспорва и от жалбоподателя, че именно Я.В.С. е управлявала лек автомобил “Мини Уан” с рег. № Н68 73ВН по бул. Симеон Велики в гр. Шумен на 28.08.2015г. около 14,45 часа. Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в съдебно заседание, двама свидетели, които съда кредитира изцяло, като обективни, логични, последователни и безпротиворечиви. Управляваният от жалбоподателя автомобил е преминал през кръстовището на забраняващ – червен сигнал на светофара, регулиращ кръстовището между бул. Симеон Велики и ул. Тодор Икономов, т. е. извършил е нарушение на чл.6,т.1 от ЗДв.П, задължаващ го като участник в движението да съобразява поведението си със светлинните сигнали. Санкционната норма на чл.185,ал.5,т.1 от ЗДвП предвижда, че се наказва се с глоба 100 лева водач, който преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването. С оглед на цитираната нормативна уредба и предвид установените по делото факти, съдът приема, че в случая жалбоподателят е нарушил задължението си в разпоредбата на чл.6,т.1 от ЗДвП. Нарушението на задължението, уредено в чл.6,т.1 от ЗДвП, е обявено за наказуемо със санкционната норма на чл.185,ал.5, т.1 от ЗДвП. Безспорно е установено в случая какво е било нарушението, от кого, кога и къде е било допуснато.

 Административното нарушение в случая е установено по единствения възможен за това начин, чрез извършване на пряко наблюдение от страна на актосъставителя и свидетеля по акта на регулираното със светофарна уредба, кръстовище в гр. Шумен, тъй като са се намирали на пътната лента в която се е движила жалбоподателяктата и са имали пряка видимост. 

Съдът счита, че административно-наказващият орган правилно е индивидуализирал наказанието, като е наложил съответното наказание, чийто  размер е  строго фиксиран от закона.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в настоящия случай е безспорно установено и доказано, както извършеното нарушение, така и субекта, поради което атакуваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.     

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,

 

                                                            Р Е Ш И :  

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло Наказателно постановление № 15-0869-001803 издадено на 12.10.2015г. от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен, с което на Я.В.С. ***, с ЕГН ********** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева на основание чл.183,ал.5,т.1 от ЗДв.П за нарушение на чл.6,т.1 от ЗДв.П.

           

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХХІІ от Административно процесуалния кодекс.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: