Р Е Ш Е Н И Е  

 

29/14.1.2016г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен  съд, четиринадесети състав

На единадесети януари  две хиляди и шестнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев

Секретар Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 2463 по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № И-1546/16.10.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на П.Х.Т.  ЕГН********** е наложена глоба в размер на  800 лева.

Жалбоподателя моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание не се явява лично, както и не изпраща упълномощен представител.

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 16.09.2015г. при извършена проверка от служители от Дирекция “Инспекторат” при Община Шумен било констатирано, че жалбоподателят  в качеството си на кредитен  експерт в Профи кредит България  ЕООД е допуснал да бъдат разлепени рекламни материали /обяви/ извън определените места съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен, а именно по електрически стълбове и табла по бул. „Симеон Велики“, от кръстовището с ул. „Цар Асен II“ до кръстовището с ул. „Алеко Константинов“ на общо 31 места.

Материалите са били изработени от цветна хартия с размери 21 см на 14 см  с изписан на български  език текст  Пари когато ти потрябват. От 100 до 5 000 лв. Т. тел. 0896 015 037“.

За констатираното нарушение на 28.09.2015. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 8927/31.03.15г. в присъствие на жалбоподателя.

В Акт за установяване на административно нарушение е посочено, че е нарушена разпоредбата на чл.4, ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен - за това, жалбоподателят  в качеството си на кредитен  експерт в Профи кредит България  ЕООД е допуснал да бъдат разлепени рекламни материали /обяви/ извън определените  места  съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен, а именно по електрически стълбове и табла по бул. „Симеон Велики“, от кръстовището с ул. „Цар Асен II“ до кръстовището с ул. „Алеко Константинов“ на общо 31 места.

Актът е бил предявен, но жалбоподателя отказал да го подпише, което е удостоверено с подпис на свидетел. Възражения в акта не са отразени. Впоследствие не се е възползвала от законното си право и не е депозирал писмени такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено  НП № И-1546/16.10.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на П.Х.Т.  ЕГН********** е наложена глоба в размер на  800 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетелите по акта, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: Съгласно разпоредбата на чл.4, ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен се  забранява  разлепването и монтирането на агитационни, рекламни и други материали (афиши, плакати, транспаранти и некролози) по сградни стени, фасади, цокли, фургони, стълбове, дървета, заслони на спирки на обществения транспорт, учебни заведения и други места извън определените от Община Шумен (Приложение № 1). От материалите по делото се установява по безспорен начин, че на посочените в АУАН и НП места е имало залепени рекламни  материали. Същите са  давали информация за фамилията и телефонният номер на жалбоподателя. По делото е  приложен и снимков материал като доказателство. От показанията на разпитаните актосъставител и свидетели по акта става ясно, че разлепянето на процесните рекламни материали е станало по указания  дадени от  нарушителя.

Съдът намира, че административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.49, ал.6 от Наредба № 1 на Об.С Шумен, доколкото жалбоподателя  е нарушил разпоредбата на чл.4,ал.1. Нарушението е установено по несъмнен начин, като е установен и нарушителя. От представените по делото доказателства става ясно, че нарушението е поредно и  на нарушителя са налагани неколкократно санкции за такова нарушение, от което следва, че досегашните наказания  не са постигнали целта на чл. 12 от ЗАНН- да предупредят и превъзпитат  дееца към спазване на установеният  правов ред.

С оглед на това, правилно административно наказващият орган  е преценил тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване, както и обстоятелството, че наложените досега наказания не са изиграли своята превъзпитателна и възпираща цел, като е определил размера на санкцията над средния размер на предвиденото в наредбата.

 Настоящият състав намира, че така определеният размер е съответен, както на обществената опасност на извършеното нарушение, така и на обществената опасност на извършителя и с него могат да се постигнат целите по чл.12 от ЗАНН . Съдът намира че АНО правилно е приложил нормата на чл. 49 ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен регламентираща, че за други нарушения по тази наредба се налага глоба на физическите лица в размер от 100 до 1 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица имуществена санкция от 100 до 1 000 лева. Правилно е направена преценката и за осъществяване на нарушението като е съобразено, че не е за първи път предвид  посочените  влезли в законна сила НП. Съдът намира, че конкретният размер на санкцията-800лв,  е правилно определен предвид факта, че жалбоподателя е санкциониран седем пъти  с влезли в сила НП / справки от регистъра – НП И-1356/15г.; НП И- 1366/15г.; НП И-1368/15г; НП И-1383/15г.; НП И-1450/15г. и НП И 1546/15г/ и то за същото нарушение,  като настоящото /седмо/  е извършено  преди изтичане на  едногодишен срок  от влизане в сила на всяко едно от предните  нарушения. Независимо от наложените санкции нарушителят не е преустановил своята дейност и е продължил  да осъществява  състава на това нарушение.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. второ от ЗАНН, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление  № И-1546/16.10.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на П.Х.Т.  ЕГН********** е наложена глоба в размер на  800 лева.

             Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: