РЕШЕНИЕ

 

33/18.1.2016г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На осемнадесети януари 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател:Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: К.Киряков  

като разгледа докладваното от съдията АНД № 2546/15г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.Р.С.- обвиняем по Незабавно производство №1430/2015г. по описа на РУ -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК; извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия административно наказание в размер около минималния, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по Незабавно производство №1430/2015г. по описа на РУ -гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият бил неправоспособен водач на МПС, но въпреки това управлявал такова, като с Наказателно постановление №15-0307-000140/15г. на Началника на РУ –гр.Нови пазар, влязло в законна сила на 06.07.2015г. на лицето било наложено административно наказание по реда на ЗДП за управление на МПС без съответно свидетелство за управление. На 23.11.2015г. около 12,30 ч. обв.С. *** лек автомобил марка “Фолксваген Голф 3” с ДК№ Н 8113 АН. В близост до дом №13 същият бил спрян за проверка от полицейски патрулен екип, при което горните обстоятелства били установени и на обвиняемия бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №408488/23.11.2015г., подписан от него без възражения.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, а именно същият е управлявал моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за друго такова деяние. В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха представени доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 лв. до 1500 лв.

-обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер, видно от приложеното свидетелство за съдимост и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78  от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства липсата на други противообществени прояви,  както и на настъпили вредни последици, младежката възраст и тежкото материално положение на обвиняемия, който е безработен и няма данни да притежава имущество, от което да реализира доходи. Предвид изложеното съдът намира, че наказанието следва да бъде определено в размер на минималния, предвиден в закона, а именно 1000 лева.

 

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4 т.1 от НПК, съдът

Р Е Ш И :

 

Признава обвиняемия С.Р.С., с ЕГН:**********, роден на ***г. в гр.Нови пазар, живущ ***, за виновен в това, че на 23.11.2015г. в с.Мадара, обл.Шумен, управлявал МПС – лек автомобил марка “Фолксваген Голф 3” с ДК№ Н 8113 АН, без съответното свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №15-0307-000140/15г. на Началника на РУ –гр.Нови пазар, влязло в законна сила на 06.07.2015г.-престъпление по чл.343 в, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК го освобождава от наказателна отговорност.

 

Налага на С.Р.С., с ЕГН:**********, административно наказание “глоба” в размер на 1000/хиляда / лева.

 

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :