Р Е Ш Е Н И Е

 

61/3.2.2016г. ,    гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На трети февруари през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                             Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Ст. А.

Прокурор: С. Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 2549 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното: 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От Районна прокуратура – гр.Шумен е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Б.В.С., ЕГН ********** - обвиняем по досъдебно производство № 762/2015г. по описа на РУ -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.191, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – гр.Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия С. наказание “глоба” в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК, излагайки подробни арументи.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован се явява лично. Изразява съжаление за постъпката си. Обвиняемият моли съда за по-снизходителна присъда, като му бъде наложено наказание “пробация”, тъй като не реализира никакви доходи.   

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 762/2015г. по описа на РУ - гр.Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

През пролетта на 2014г. обвиняемият С. се запознал по телефона със свидетелката В.М.Н., която е родена на ***г. След като общували известно време по телефона обвиняемият посетил с.Търнава, община Бяла Слатина, където се срещнал с В.Н.. Двамата се харесали. и решили да живеят заедно.

На 23.07.2014г. свидетелката Н. отишла в дома на обвиняемия С. *** и двамата заживяли на съпружески начала в дома на родителите на обвиняемия, въпреки, че Н. не била навършила шестнадесет годишна възраст, като уведомили за това родителите си.

Междувременно непълнолетната В.М.Н. забременяла и от съвместното си съжителство с обвиняемия С. на 19.04.2015г. В.Н. родила момченце - Е. Б.В.. На 03.12.2014г. свидетелката Н. навършила 16 години, като към настоящия момент двамата нямат сключен граждански брак и до приключване на съдебното следствие живеели на семейни начала.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Същата се потвърждава от обясненията на обвиняемото лице, дадени в хода на досъдебното производство и съдебното следствие, от свидетелските показания на свидетелите А.М.Х., В.И.В., В.М.Н. и П.А.С. от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си, обвиняемия Б.В.С., е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.191, ал.1 от НК, а именно: за това, че на 23.07.2014г. в с.Каменяк, обл.Шумен, като пълнолетно лице, без да сключва граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол – В.М.Н., ЕГН **********, ненавършило 16-годишна възраст.

Обект на престъплението са обществените отношения, свързани с брака и семейството.

Субект на престъплението е пълнолетно вменяемо физическо лице.

От обективна страна изпълнителното деяние се осъществява чрез  действие и се изразява в съвместно съжителство с лице, ненавършило 16-годишна възраст.

От субективна страна престъплението е извършено с вина под формата на пряк умисъл, като деецът е предвиждал, че лицето, с което съжителства не е навършило 16-годишна възраст.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”,

- обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и видно от свидетелството му за съдимост не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК,

- от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието на Б.В.С. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като невисока, с оглед на обичаите и традициите в етноса, към който принадлежат както обвиняемия, така и непълнолетното лице, с което живее на съпружески начала последния. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява като невисока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е неосъждан за друго  престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. Липсват данни за извършени от него други противообществени прояви. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и оказва съдействие за разкриване на обективната истина в досъдебното и съдебното производство. Съдът отчете като смекчаващо вината обстоятелство и финансовото положение на обвиняемия, което се доказва от приложената по делото карта за обвиняемо лице, както и обстоятелството, че същият от съвместното съжителство има родено дете, за което полага грижи. Съдът не отчете наличието на оттегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в размер на минималния, предвиден в закона, а именно „глоба“ в размер на 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемия, което се доказва от неговите обяснения, от които става ясно, че към настоящият момент е безработен и не реализира трудови доходи.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА Б.В.Сали, ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с начално образование, безработен, неженен, неосъждан за виновен в това, че на 23.07.2014г. в с.Каменяк, обл.Шумен като пълнолетно лице, без да е сключил брак, заживял съпружески с лице от женски пол - В.М.Н., родена на ***г., ненавършила 16 - годишна възраст - престъпление по чл.191, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.6 от НК, във вр. чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

        

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: