Р Е Ш Е Н И Е

112/22.2.2016г., гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На двадесет и шести януари две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Ем.Ангелов

Секретар В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД №2554 по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №И-1561/20.10.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, вр. с чл.50 ал.2 вр. чл.49 ал.3 т.1,  от Наредба №1 на ОбС-Шумен на жалбоподателя А.З. ***, е наложено административно наказание “глоба”  в размер на 50,00лв./петдесет лева/. Жалбоподателят твърди, че при издаване на наказателното постановление са допуснати нарушения на материалния закон и на процесуалните правила, твърди ,че не е осъществил каквото и да било нарушение и  моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление, което счита за незаконосъобразно. Редовно призован за датата на съдебно заседание се явява лично и с процесуален представител, който поддържа депозираната жалба.

            Процесуалният представител на Кмета на Община - Шумен - административно-наказващ орган, издал НП, призоваван съобразно императивната разпоредба на чл.61 ал.1 от ЗАНН, моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да бъде потвърдено изцяло обжалваното наказателно постановление.

            Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

            Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:  С наказателно постановление №И-1561/20.10.2015г  на Кмета на Община Шумен, на жалбоподателят на осн. чл.49 ал.3 т.1 от Наредба №1 на ОбС Шумен е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лева за това, че ”без да притежава издадено по надлежния ред разрешение от Община Шумен е поставил сергия с разположени книги на пл.“Оборище“ срещу дом №5 в Шумен”, като е посочено, че по този начин виновно е нарушил чл.16 ал..7 от Наредба №1 на ОбС Шумен. Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН № 087469/30.07.2015г, в който жалбоподателя, въпреки, че не го е подписал е отразил своето несъгласие, а впоследствие в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН вече е развил пространни възражения, поради които счита, че не е извършил нарушение .  В съдебно заседание актосъставителя Д. и свид.Д./служители на МВР/ заявиха, че са били изпратени  по сигнал на пл.“Оборище“ в Шумен, където са установили, че жалбоподателя с още едно лице се намират в градинката с чанта с колелца, която те определили, като сергия . От свидетелските показания на посочените свидетели се установи, че е проведен разговор между тях и жалбоподателя/другото лице не владеело български език/ в който жалбоподателя твърдял, че това е личен багаж без да уточнява на кого, а те твърдели, че според тях това е сергия.и че наблизо имало възмутени граждани, без да уточняват кое точно е предизвикало възмущението им . От друга страна, свид.Ф. Р., Л. З. и З. Р., заявиха че по време на проверката действително в градинката на пл.“Оборище“ в Шумен са били жалбоподателя и свид. Ф. Р. с чанта-количка, но нито са извършвали каквато и да било търговия, нито са притеснявали граждани, а на тези които са имали интерес са раздавали брошури. . По делото не са представени годни доказателства, от които да става ясно какво точно е представлявало така наречената от актосъставителя „сергия“, тъй като последния изрично заяви, че направената снимка не е приложена по административнонаказателната преписка. 

 При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че не са събрани никакви убедителни доказателства, установяващи, че жалбоподателят е нарушил  чл.16 ал..7 от Наредба №1 на ОбС Шумен , тъй като тази разпоредба забранява поставянето на подвижни маси и сергии по улици, кръстовища и тротоари на територията на Шумен, но е неприемливо този факт да се установява единствено от уклончивата преценка на проверяващите, още повече, че установените при проверката две лица твърдят, че това е личен багаж.

Предвид гореизложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Последно от ЗАНН, съдът

 

                                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление №И-1561/20.10.2015г  на Кмета на Община Шумен .

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен съдия: