Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                           36/19.1.2016г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На единадесети януари две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр.Кръстев                                               

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2588 по описа за 2015г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № Д 9372/07.10.2015год. на Секретаря на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.123 ал.1 от ЗМДТ на „Н. Г Й“ ЕООД, ЕИК********* с адрес на управление гр. Ловеч, ул. „Цар Освободител“ № 18 представлявано от Н.Г. Н. ЕГН **********, е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размерна 500 лв. В жалбата си до съда жалбоподателя моли съда да отмени наказателното постановление като изтъква, че са нарушени материалните и процесуалните правила при издаването му. Алтернативно моли за приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН за маловажен случай. В съдебно заседание, редовно призован, не се явява, но за него се явява процесуален представител, който подържа депозираната жалба.

Процесуалният представител на въззиваемата страна редовно призован се явява и моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди изцяло издаденото наказателно постановление на Секретаря на Община Шумен.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 21.08.2015г. в община Шумен в отдел “Местни данъци и такси” се явило лицето И.Ц.И. ЕГН **********, в качеството си на упълномощено лице на “Н. Г Й”, /по пълномощно рег. № 4277 от 20.08.2015г. заверено от нотариус Н.Т., нотариус с район РС Ловеч, рег. № *** на нотариалната камара/ и е подал данъчна декларация по чл. 14 от ЗМДТ вх. №  ДК 14003363 от 21.08.2015г., към която са приложени следните документи: копие на нотариален акт за замяна на недвижим имот № 28, том VII, рег. № 4287, дело № 764 от 2015г., заверен от А.А., нотариус с район РС Шумен с рег. № *** на Нотариалната камара, от който е видно че „Н. Г Й“ ЕООД с ЕИК ********* е придобило недвижим имот находящ се в гр. Шумен, Промишлена зона, с идентификатор № 83510.669.61.1. Видно от датата на изповядване на сделката 11.06.2015г. е бил минал срока в който е следвало да се подаде декларацията, с което е бил просрочен двумесечния срок за деклариране на такива сделки с недвижими имоти. За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 185/21.08.2015г., като актосъставителя е счел, че е нарушена разпоредбата на чл.14 ал.1 от ЗМДТ. Акта е връчен на упълномощеното лице, като в акта има отбелязване, че закъснението се дължи на здравословни причини. Жалбоподателят не се е възползвал от законното си право да направи писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок и не е депозирал такива, нито пък доказателства относно “здравословните причини“. Въз основа на така съставения акт и на материалите намиращи се в административно-наказателната преписка Секретаря на Община - Шумен като административно-наказващ орган, е издал наказателно постановление № Д 9372/07.10.2015год. на Секретаря на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.123 ал.1 от ЗМДТ на „Н. Г Й“ ЕООД, ЕИК********* с адрес на управление гр. Ловеч, ул. „Цар Освободител“ № 18 представлявано от Н.Г. Н. ЕГН **********, е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размерна 500 лв.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели: свид. З.Н.Н. - актосъставител, М.С.Р. и Й.Д.М. – свидетели по изписване на акта, както и от присъединените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съобразно чл.14 ал.1 от ЗМДТ за новопостроените или придобитите по друг начин имоти собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, уведомява за това писмено в 2-месечен срок общината по местонахождението на имота, като подава данъчна декларация за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти. Съобразно административно-наказателната разпоредба на чл.123 ал.1 от ЗМДТ за нарушение на чл.14 ал.1 от същия се налага глоба в размер от 10 до 400лв., а за юридическите лица “имуществена санкция” в размер от 500 до 3000 лв. Безспорно е, а и не се отрича по същество от жалбоподателят, че същият е придобил декларирания недвижим имот на 11.06.2015г. Също така безспорно е че след изтичане на двумесечния срок придобития имот не е бил деклариран. Това е сторено на 21.08.2015г. По този начин жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на нарушението визирано в АУАН и в НП. Затова и в настоящия случай, като не си е декларирал в изискуемия двумесечен срок придобития недвижим имот в гр. Шумен – недвижим имот находящ се в гр. Шумен, Промишлена зона, с идентификатор № 83510.669.61.1., жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.14 ал.1 от ЗМДТ. Административно-наказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.123 ал.1 от ЗМДТ, която предвижда административно-наказателна отговорност за нарушение на чл.14 ал.1 от същия закон, съобразил се е с факта, че обществената опасност на този вид деяния  не е висока, а също и с разпоредбата на чл.53 от ЗАНН и като е взел предвид, че самоличността на нарушителя и вината му са били установени по безспорен начин, както и чл.27 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. и е наложил на жалбоподателят административно наказание “имуществена санкция” в минималния размер за извършеното нарушение.

В Наказателното постановление е допусната техническа грешка, като е посочено, че не е декларирано притежаваното превозно средство, която по никакъв начин не променя смисъла на допуснатото нарушение, че данъчната декларация не е подадено в предвидения от закона двумесечен срок.  Неоснователни са възраженията на жалбоподателя и относно маловажност на случая. Неподаването на данъчна декларация в законоустановения срок е формално нарушение и съставът му се осъществява с пропускането на срока. Тя е подаден на 21.08.2015г., а следвало да се подадена 11.08.2015г. По делото не са представени доказателства обуславящи забавянето.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно в първата си част и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо и трето от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № Д 9372/07.10.2015год. на Секретаря на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.123 ал.1 от ЗМДТ на „Н. Г Й“ ЕООД, ЕИК********* с адрес на управление гр. Ловеч, ул. „Цар Освободител“ № 18 представлявано от Н.Г. Н. ЕГН **********, е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размерна 500 лв.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: