Р Е Ш Е Н И Е

                                                                            

                                                                          290/13.5.2016г.

 

                                             В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и седми април през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                    Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря А. П., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2723/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В жалбата си до съда, О.И.О., с ЕГН ********** *** твърди, че с Наказателно постановление № 15-0869-002186 от 12.11.2015г., издадено от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен му било наложено административно наказание “глоба”. Жалбоподателят изцяло оспорва наказателното постановление. Сочи, че отразените фактически констатации в НП са неверни и неотговарящи на действителната фактическа обстановка. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление, като незаконосъобразно и недоказано.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

В открито съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован не се явява лично, изпраща упълномощени представители, които изцяло поддържат жалбата, като излагат подробни доводи за незаконосъобразност на атакуваното НП. Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща упълномощен представител.

            ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за основателна, поради следните съображения:

            По делото е безспорно установено, че на 27.06.2015г., около 13,30 часа свидетелят Ц.П.К. – мл. автоконтрольор при “ПП КАТ” гр. Шумен, заедно със свой колега – В.В. били изпратени от ОДЧ на кръстовището на бул. Ришки проход с ул. Съединение в гр. Шумен. На место заварили лицето Г.Р.А. ***. А. заявила на двамата свидетели, че се била движела с бебето си в количка по бул. Ришки проход в посока от Автогарата към ул. Владайско въстание. А. като пешеходец пресичала по пешеходната пътека на зелен сигнал, когато тъмен на цвят джип „Мерцедес МЛ“ с рег. № Н91 91, идващ от Автогарата и завиввайки на ляво към бул. Мадара спрял рязко до нея и започнал да свири продължително, след което продължил движението си по ул. Съединение и не останал на место. Служителите на сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен снели писмени обяснения от Г.А., от нейната свекърва – свидетелката Л.Д.К., както и от свидетеля Ж.С.Г. – очевидец на случилото се. След извършена проверка с ОДЧ, служителите на сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен установили, че л. а. „Мерцедес МЛ“ с рег. № Н91 91АН, тъмно син на цвят е собственост на О.И.О.. На 17.07.2015г. били снети писмени обяснения от жалбоподателя О., а на 20.07.2015г. снети обяснения от пътуващите в автомобила му, неговата съпруга и свидетеля Ж.Д.Ж.. На 25.07.2015г. свидетелят Ц.К. съставил Протокол за предупреждение, с който на основание чл.56 от ЗМВР предупредил жалбоподателя О.О. да спазва Закона за движение по пътищата и по точно правилата, визирани в чл.120 от ЗДв.П. След като ръководството прегледало преписката се оказало, че свид. К. трябвало да вземе отношение, за да може да приключи преписката си. На 02.10.2015г. след като жалбоподателя се явил в сектор „ПП“, свидетелят К. му съставил АУАН, серия Г, бланков № 032175, в присъствието на свидетелите М.Г.М. и Ж. С.Г. и жалбоподателя О., предявен му и подписан собственоръчно от него със следното възражение: „Имам възражение, че аз съм спрял колата и чакам пешеходката да пресече, но тя се спря по средата и продължи да говори по мобилния си телефон и затова подадох звуков сигнал.“. В срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН е постъпило писмено възражение, което било счетено за неоснователно. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен на 12.11.2015г. издал Наказателно постановление № 15-0869-002186, с което на жалбоподателя О.И.О. било наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева на основание чл.183,ал.5,т.2 от ЗДв.П,  за това, че на 26.06.2015 г. около 13,00 часа в гр. Шумен на кръстовището на бул. Ришки проход и ул. Съединение – в посока от Автогара към бул. Мадара, управлявайки собствения си лек автомобил “Мерцедес МЛ” рег. № Н91 91АН при преминаване през кръстовище и завиване наляво на зелен сигнал не пропуска преминаващата по пешеходната пътека също на зелен сигнал, пешеходка Г.Р.А.. 

            Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и от показанията на разпитания в съдебно заседание, актосъставител и свидетели.

                С оглед установената по-горе фактическа обстановка, съдът намира, че процесното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, но в хода на административно наказателното производство са били допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до неговата отмяна.

В настоящият случай е установено и доказано – не се оспорва и от жалбоподателя, че именно О.И.О. е управлявал собствения си лек автомобил “Мерцедес МЛ” с рег. № Н91 91АН по бул. Ришки проход в гр. Шумен на 27.06.2015г. около 13,00 часа. Жалбоподателят е санкциониран за нарушение на чл.120,ал.1,т.2 от ЗДвП, съгласно която разпоредба след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека. Видно от показанията на свидетелите Ж.Г. и Л.К., водача направил маневра ляв завой от бул. Ришки проход по ул. Съединение, на зелен сигнал на светофарната уредба, където непосредствено след кръстовището имало пешеходна пътека. И двамата свидетели сочат, че на същата имало пешеходец – Г.А., която бутала пред себе си бебешка количка, като водача спрял близо до нея и свирнал с клаксон. Водачът – жалбоподателят, управлявайки джипа, преминал през пешеходната пътека зад гърба на пешеходката. Никой от свидетелите, дори и Г.А. в писмените си обяснения не твърди, че водача не е пропуснал пешеходеца, което опровергава вписаното от актосъставителя. Въз основа на показанията на свидетелите Ж.Г., които съдът кредитира, се установява, че водача не е осъществил нарушението, така както му е вменено с наказателното постановление. Безспорно пешеходката е била на пешеходната пътека и водача е бил длъжен да я пропусне като за целта намали скоростта или спре. Но от показанията на свидетелите се установява, че водачът е спрял и свирнал с клаксона, като пешеходката е преминала преди автомобила на жалбоподателя, поради което така, както е описано нарушението в обстоятелствената част на НП, не се установиха твърдяните с него обстоятелства. Безспорно законодателя е вменил задължение на водача след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека. В случая на жалбоподателя е вменено като нарушение това, че не е пропуснал преминаващата по пешеходната пътекасъщо на зелен сигнал, пешеходка, каквото с оглед установената фактическа обстановка не е осъществено, така както е описано. Предвид горното съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде отменено, тъй като не се установи жалбоподателят да е осъществил вмененото му нарушение.

Съдът намира за напълно основателен довода изложен в съдебно заседание, че е изтекъл преклузивния срок, визиран в чл.34,ал.1 от ЗАНН за съставяне на Акт за установяване на административно нарушение. Видно от Докладна записка /л.10 и 11/, съставена на 27.06.2015г. от свидетеля Ц.К. и колегата му – В.В., след снетите писмени обяснения от тримата свидетели, след извършена проверка с ОДЧ са установили, че л.а. „Мерцедес МЛ“ с рег. № Н91 91АН, тъмно син е собственост на жалбоподателя - О.И.О., а АУАН е съставен на 02.10.2015г., т. е. след изтичане на тримесечния преклузивен срок от откриване на нарушителя.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че атакуваното наказателно постановление неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.     

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,  

 

                                                            Р Е Ш И :

 

            ОТМЕНЯВА като неправилно и незаконосъобразно Наказателно постановление № 15-0869-002186, издадено на 12.11.2015г. от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен, с което на О.И.О. ***, с ЕГН ********** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева на основание чл.183,ал.5,т.2 от ЗДв.П за нарушение на чл.120,ал.1,т.2 от ЗДв.П.

           

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХХІІ от Административно процесуалния кодекс.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: