РЕШЕНИЕ

118/29.2.2016г.,                   Гр. Шумен

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, първи състав

На втори февруари две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В. С.

 Като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД №2755 по описа на ШРС за 2015 год., За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №НРК-2/30.11.2015 год. на и.д. Началник на отдел регионален отдел „Надзор на пазара“-Североизточна България /РОНП-СИБ/ в Главна дирекция  „Надзор на пазара“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - гр.София, с което на основание чл.52б, чл.52в и чл.52д от закона за техническите изисквания на продуктите на жалбоподателя "Интерелектроник 2“ Е ООД Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 750 / седемстотин и петдесет/ лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага  доводите си за това в жалбата. Редовно призован за датата на съдебно заседание не изпраща процесуален представител.

Административнонаказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН,   изпраща процесуален представител, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следното:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: С НП  №НРК-2/30.11.2015 год. на и.д. Началник на отдел регионален отдел „Надзор на пазара“-Североизточна България /РОНП-СИБ/ в Главна дирекция  „Надзор на пазара“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - гр.София на "Интерелектроник 2“ ЕООД Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 750 / седемстотин и петдесет/ лева, като в диспозитивната част на това постановление е посочено, че това административно наказание е наложено на основание чл.52б, чл.52в и чл.52д от ЗТИП. Изложеното означава, че административнонаказващия орган е наказал жалбоподателя на три различни основания с едно административно наказание, което е абсолютно недопустимо. Всяка  една от посочените по горе разпоредби предвижда различни хипотези, поради които следва едно лице да бъде ангажирано с административнонаказателна отговорност. Разпоредбата на чл.52б от ЗТИП предвижда налагане на наказание на търговец, който предлага продукти без маркировка  за съответствие или без допълнителна маркировка, когато такава се изисква, чл.52в от ЗТИП предвижда налагане на наказание на търговец , който предлага продукти без декларация за съответствие, а чл.52д от ЗТИП предвижда налагане на наказание на търговец, който предлага продукти без инструкции и/или указание за употреба на български. Очевидно административнонаказващия орган е възприел, че жалбоподателя е осъществил няколко административни нарушения, като в тази насока е изложеното и в диспозитивната част на наказателното постановление, но незнайно защо за всички констатирани нарушения е наложил само едно административно наказание, а и не става ясно защо е достигнал до подобен извод, тъй като липсват мотиви в тази насока. Предвид изложеното, съдът счита, че обжалваното наказателно постановление е издадено в пълен дисонанс с императивната разпоредба на чл.18 от ЗАНН, където ясно е посочено, че когато едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях, поради което и същото следва да бъде отменено само на това основание без спорът да се разглежда по същество  

. Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                     РЕШИ:

 

            ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление №НРК-2/30.11.2015 год. на и.д. Началник на отдел регионален отдел „Надзор на пазара“-Североизточна България /РОНП-СИБ/ в Главна дирекция  „Надзор на пазара“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - гр.София.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: