Р Е Ш Е Н И Е

                                                                            

                                               638/29.11.2016г.

 

                                     В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

          Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на седми ноември през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                      Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2007/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

          Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В жалбата си до съда, С.Х.Х., с ЕГН ********** *** твърди, че с Наказателно постановление № 16-0869-001581 от 19.07.2016г., издадено от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен му били наложени две административни наказания “глоба”. Жалбоподателят оспорва изцяло наказателното постановление. Сочи, че отразените фактически констатации в НП са неверни и неотговарящи на действителната фактическа обстановка. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление, като незаконосъобразно и недоказано.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

В открито съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован не се явява лично, изпраща упълномощен представител, който поддържа жалбата, като излага подробни доводи за незаконосъобразност в частта по второто адм. наказателно обвинение от атакуваното НП. Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща упълномощен представител.

          ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за частично основателна, поради следните съображения:

          По делото е безспорно установено, че на 07.06.2016г., около 09,50 часа свидетелите И.Х.И. и П. С.П. – мл. автоконтрольори при “ПП КАТ” гр. Шумен били изпратени от ОДЧ на кръстовището на ул. Алеко Константинов с ул. Цар Иван Александър в гр. Шумен. На место заварили едно лице, което посочило лек автомобил „Рено Лагуна“ с рег. № Н31 98ВМ, който бил блъснал пешеходец, който пресичал пешеходната пътека от ляво на дясно по посока на движението. Лицето съобщило на свидетелите още, че водача на автомобила слязъл, вдигнал пешеходеца, натоварил го в колата и се отправил нанякъде. След извършена проверка, служителите на сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен установили собствеността на лекия автомобил и открили кой го е управлявал. Водачът на лек автомобил „Рено Лагуна“ – жалбоподателя С.Х.Х. бил извикан по телефона от свидетелите на ул. Алеко Константинов. На место, жалбоподателя обяснил на свид. И. и П., че е качил пострадалия пешеходец в автомобила си с цел да го откара до болницата, но последния поискал да го закара в дома му. Чрез жалбоподателя, свидетелите се свързали и с пострадалия пешеходец – свидетеля С.Н.С.. Свидетелите откарали свид. С. в болницата, където бил прегледан и освободен. Свидетелят И.И. съставил АУАН, серия Г, бланков № 595387, в присъствието на свидетеля П.П. против жалбоподателя Х., предявен му и подписан собственоръчно от него без възражение. Актосъставителят посочил, че на 07.06.2016г. около 09,50 часа в гр. Шумен на кръстовището между ул. Алеко Константинов и ул. Цар Иван Александър, жалбоподателя Х. управлявал лек автомобил „Рено Лагуна“ с рег. № Н31 98ВМ, като на маркирана пешеходна пътека с маркировка М 8.1, тип „зебра“ не пропуска движещия се от дясно на ляво по посока на движението, пешеходец. Водачът Х. не е уведомил компетентните служби на МВР, с което виновно е нарушил чл.119, ал.1 от ЗДв.П и чл.123, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗДв.П. В срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН не е постъпило писмено възражение. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен на 19.07.2016г. издал Наказателно постановление № 16-0869-001581, с което на жалбоподателя С.Х.Х. били наложени следните административни наказания: 1. “глоба” в размер на 100 лева на основание чл.183, ал.5, т.2 от ЗДв.П за нарушение на чл.119, ал.1 от ЗДв.П и 2. „глоба“ в размер на 80 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 2 месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДв.П за нарушение на чл.123, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗДв.П, като възприел изцяло констатациите в АУАН.

            Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и от показанията на разпитания в съдебно заседание, актосъставител и свидетели.

По отношение на визираното в пункт 1 от процесното НП съдът установи следното В настоящият случай е установено и доказано – не се оспорва и от жалбоподателя, че именно С.Х.Х. е управлявал лек автомобил “Рено Лагуна” с рег. № Н31 98ВМ, собственост на С.Ю.М. по ул. Алек Константинов в гр. Шумен на 07.06.2016г. около 09,50 часа. Жалбоподателят е санкциониран за нарушение на чл.119, ал.1 от ЗДвП, съгласно която разпоредба при приближаване към пешеходна пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея, пешеходци, като намали скоростта или спре. Видно от показанията на свидетелят С.С., на посочената в акта и в НП, дата и час същия е предприел пресичане на пътното платно на ул. Алеко Константинов по маркираната пешеходна пътека, тип „зебра“ на кръстовището с ул. Цар Иван Александър. Безспорно пешеходецът е бил на пешеходната пътека и водача е бил длъжен да го пропусне като за целта намали скоростта или спре. Законодателят е вменил задължение на водача при приближаване към пешеходна пътека да пропусне в настоящия случай – преминаващите по нея, пешеходци, като намали скоростта или спре. В случая на жалбоподателя е вменено като нарушение това, че не е пропуснал движещия се по маркирана пешеходна пътека от дясно на ляво по посока на движението, пешеходец, каквото с оглед установената фактическа обстановка е осъществено и то именно от жалбоподателя в качеството му на водач на лек автомобил. АНО правилно е издирил и приложил административно наказателната разпоредба на чл.183, ал.5, т.2 от ЗДв.П предвиждаща административно наказание за водач, койтоне осигури предимство, като преминава през пешеходна пътека. и е наложил административно наказание в предвидения  размер, а именно 100 лева.

Предвид гореизложеното, настоящия съдебен състав намира, че наказателното постановление в пункт 1 е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

По отношение на визираното в пункт 2 от процесното наказателно постановление, съдът установи следното:  Както в АУАН, така и в издаденото въз основа на него,  НП като описание на второто констатирано административно нарушение е вписано, че: “Водачът Х. не е уведомил компетентните служби“ и като нарушена е посочена разпоредбата на чл.123, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗДв.П. Настоящият съдебен състав намира, че така описаното административно нарушение не съдържа задължителните реквизити както на чл.42, т.4, така и на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Разпоредбата на чл.123, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗДв.П вменява задължение на водачът на ППС, който е участник в пътнотранспортно произшествие, когато при произшествието са пострадали хора да уведоми конмепетентната служба на МВР. Никъде в така описаното в АУАН и в НП, административно нарушение не е вписано обстоятелството, че жалбоподателя е водач на ППС участник в пътнотранспортно произшествие и то с пострадали хора.  Жалбоподателят е санкциониран на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДв.П предвиждаща налагане на административни наказания за водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие, при положение, че както в акта за установяване на административно нарушение, така и в наказателното постановление не е вписано такова обстоятелство. По този начин е допуснато несъответствие между фактическо и юридическо формулиране на нарушението и неправилно е приложен материалния закон. Предвид гореизложеното, съдът намира, че по пункт 2 процесното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,  

 

                                                  Р Е Ш И :

 

          ПОТВЪРЖДАВА като правилно и законосъобразно пункт 1 от Наказателно постановление № № 16-0869-001581, издадено на 19.07.2016г. от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен, с което на С.Х.Х. ***, с ЕГН ********** е наложено административно наказание „глоба“в размер на 100 лева на основание чл.183, ал.5, т.2 от ЗДв.П за нарушение на чл.119,ал.1 от ЗДв.П

          ОТМЕНЯВА като неправилно и незаконосъобразно пункт 2 от Наказателно постановление № 16-0869-001581, издадено на 19.07.2016г. от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен, с което на С.Х.Х. ***, с ЕГН **********  са наложени административни наказания “глоба” в размер на 80 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 2 месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДв.П за нарушение на чл.123, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗДв.П.

         

          Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХІІ от Административно процесуалния кодекс.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: