Р Е Ш Е Н И Е  

  478/21.9.2016г.                                     21.09.2016г.                                            гр.Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и първи септември през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: С.А.

Прокурор: Емилия Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 2125 по описа на ШРС за 2016г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

            От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на М.М.М. - обвиняем по досъдебно производство № 578/2016г. по описа на РУ - гр.Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.326, ал.1  от НК, за което законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до 2 години. Освен това е посочено, че извършителя не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, с деянието не е причинена имуществена щета, както и не са налице отрицателните предпоставки, предвидени в чл.78а, ал.6 от НК.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – гр.Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия М. наказание “глоба” в минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК, като излага подробни аргументи в тази насока.

В съдебно заседание обвиняемият М., редовно призован се явява лично. Обвиняемото лице изразява съжаление за постъпката си, като моли съда за по -снизходително наказание, като му бъде наложено наказание “глоба” в минимален размер.

            От приложените по делото писмени доказателства /досъдебно производство № 578/2016г. по описа на РУ - гр.Шумен/, прецени поотделно и в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

През инкриминираният период обвиняемият М. ***, работел като работник по Европейска програма за озеленяване към Кметство с.Близнаци и ползвал мобилен телефон с телефонен номер 0895 193 820.

На 06.06.2016г. вечерта обвиняемият М. *** и около 00.25ч. и решил да се обади на телефон 112. Позвънил на телефон 112, като на оператора, който приел обаждането М.М.М. се представил за лицето С.А. и съобщил, че в с.Близнаци има наръган мъж, а именно наръгали С.. След това била осъществена конферентна връзка по телефона със свидетеля Н.О.Х. - младши оперативен дежурен при ОД на МВР - гр.Шумен, при която обвиняемият М. *** има наръган мъж. Впоследствие свидетелят Х. се свързал със свидетеля С.М.Х. - кмет на с.Близнаци. Свидетелят Х. заедно със своя син извършили проверка по подадения сигнал, обходили центъра и улиците на с.Близнаци, но не установили пострадал мъж. В хода на разследването свидетелят С. А.А. категорично отрича да е бил нараняван с нож.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха ангажирани доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка. Същата се потвърждава от обясненията на обвиняемото лице, дадени в хода на съдебното следствие, от свидетелските показания на свидетелите С.М.Х., С. А.А., Н.О.Х., С.А. М. и от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК, както и от приложеното по делото веществено доказателство. 

Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си, обвиняемия М.М.М. *** предал по телефон 112 невярно повикване за тревога, а именно: съобщил за наръган мъж на име С. в с.Близнаци, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.326, ал.1 от НК, а именно:

 Обект на престъплението по чл.326, ал.1 от НК са обществените отношения, свързани с установения в страната обществен ред.

 Субект на престъплението е вменяемо физическо лице.

 От обективна страна предмет на престъплението по чл.326, ал.1 от НК - като на 06.06.2016г. е предал чрез телефонно обаждане до Единен европейски номер 112, неверно повикване за тревога - като съобщил за наръган мъж на име С. в с.Близнаци.      

От субективна страна, деянието е извършено виновно - с пряк умисъл, като деецът е съзнавал противообществения характер на своите действия и че в действителност няма такъв наръган мъж на име С. в с.Близнаци, за което съобщава, че е пострадал, съзнавал е и обстоятелството, че телефонния разговор който провежда с телефон 112 се записва и не на последно място - целял е настъпване на вредни последици от извършеното, съгласил се е тях и е допуснал тяхното настъпване.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия М.М.М., а именно:

            - за престъпление по чл.326, ал.1 от НК, което е умишлено престъпление се предвижда наказание до две години “лишаване от свобода”;

            - обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

            - от престъплението не са настъпили имуществени вреди;

- не са налице отрицателните предпоставки, предвидени в разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК.   

 При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието – нарушаване на обществения ред и спокойствие. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е неосъждан за друго престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на съдебното следствие обвиняемият се признава за виновен, дава обяснения, като същевременно изразява съжаление за постъпката си и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и обстоятелството, че същият не е криминално регистриран до настоящия момент като смекчаващо вината обстоятелство. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подробни обяснения, като по този начин съдейства на разследващите органи за разкриване на обективната истина по делото, което съдът възприема също като смегчаващо вината обстоятелство. Съдът отчете и финансовото положение на обвиняемия, което се доказва от приложените по делото доказателства, а именно, че е безработен, не притежава имущество и не получава постоянни доходи.

Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемия, което се доказва от обясненията му в хода на съдебното следствие, от които става ясно, че към настоящият момент не работи, не реализира трудови доходи и не притежава имущество.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, визирани в разпоредбата на чл.36 от НК.

На основание чл.112, ал.4 от НПК приложеното по делото веществено доказателство – 1 брой СД с надпис УРИ 10582р-1501 от 28.07.2016г. следва да бъде оставено по делото.

             Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА М.М.М., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, работещ, неосъждан, живущ *** за виновен в това, че на 06.06.2016г. в с.Близнаци, обл.Шумен предал по телефон неверни повиквания за тревога /в с.Близнаци има наръган мъж, наръгаха С./ - престъпление по чл.326, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

На основание чл.112, ал.4 от НК вещественото доказателство по делото – 1 брой СД с надпис УРИ 10582р-1501 от 28.07.2016г. следва да бъде оставено по делото.

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: