Р Е Ш Е Н И Е

 

594/14.11.2016г., Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На деветнадесети октомври през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2127 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №И-1824/04.07.2016 год. на Секретаря на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.1, т.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен на “Водоснабдяване и канализация-Шумен” ООД, с ЕИК837068284 е наложена имуществена санкция в размер на 500 /петстотин/ лева за нарушение по чл.23, ал.3 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен. Дружеството - жалбоподател моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание се явява процесуален представител, който поддържа жалбата и излага допълнителни съображения в тази насока.

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло, като в съдебно заседание излага съображенията си в тази насока. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

“Водоснабдяване и канализация-Шумен” ООД във връзка с възникнала авария на водопровод, експлоатиран от “Водоснабдяване и канализация-Шумен” ООД е извършило прокопаване на уличната настилка на пътното платно /асфалт/ на адрес гр.Шумен, ул.“Ген.Тошев“ №1. По повод необходимостта от извършване на посочените аварийни работи дружеството с писмо изх.№ТО-23/12.08.2016 год.  са уведомили общинската администрация, че на 12.08.2015 год. са извършили аварийни СМР на улични и тротоарни настилки на ул.“Ген.Тошев“ №1, като  изкопът е с площ 80 кв.м., както и че след изтичане на технологичния срок за слягане на изкопите ще бъде пристъпено към възстановяване на асфалтовата и тротоарни настилки.

При извършена на 08.06.2016 год. проверка от служители от Дирекция “Устройство на територията” при Община Шумен било  констатирано, че не са извършени в цялостен вид възстановителните работи на уличната настилка на пътното платно /асфалта/ на горепосоченото место след извършената аварийно ремонтна дейност от дружеството-жалбоподател. Асфалтовото покритие било възстановено частично, като 10 кв.метра от това прокопаване не било възстановено с полагане на асфалт. За констатираното нарушение бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №9153/10.06.2016 год., като е посочено, че с описаното деяние е нарушена разпоредбата на чл.23, ал.3 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен. Актът е бил връчен на управителя на дружеството, който го е подписал, като е изложил, че ще представи писмени възражения в законоустановения срок. Впоследствие се е възползвал от законното си право и е депозирал писмени такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН, в които излага, че за полагането на асфалтовото покритие са им били необходими положителни температури, поради което не са могли да положат асфалтовото покритие по-рано, както и че се касае за паркинг на живущите във входа, а не за пътно платно, поради което не са били създадени предпоставки за ПТП. Въз основа на така съставения акт, съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка и подаденото възражение е издадено наказателно постановление №И-1824/04.07.2016 год. на Секретаря на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.1, т.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен на “Водоснабдяване и канализация-Шумен” ООД, с ЕИК837068284 е наложена имуществена санкция в размер на 500 /петстотин/ лева за нарушение по чл.23, ал.3 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Р.И.Р. и на свидетелите Г.Д.Н. и А.Т.Р., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.23, ал.1 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен “Фирмите и гражданите, извършващи ремонтна и/или аварийно ремонтна дейност на територията на Община Шумен, свързана с нарушаване на цялостта на уличните и тротоарни платна, междублоковите пространства и зелените площи се задължават да възстановят същите в първоначален вид и изхвърлят ненужните маси и други строителни материали и отпадъци, като съгласно ал.3 на същата разпоредба лицата са длъжни да извършат възстановителните работи в срок до 10 работни дни от уведомяването по ал.2. От материалите по делото се установява по безспорен начин, че именно “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД е извършило аварийно ремонтната дейност на водопроводната мрежа на ул. ”Генерал Тошев” №1 в гр.Шумен във връзка с възникнала авария на 12.08.2015 год. и в тази връзка е била нарушена целостта на 80 кв.метра от уличната настилка на пътното платно /асфалта/. По повод необходимостта от извършване на посочените аварийни работи дружеството с писмо изх.№ТО-23/12.08.2016 год.  е уведомило общинската администрация, че на 12.08.2015 год. са извършили аварийни СМР на улични и тротоарни настилки на ул.“Ген.Тошев“ №1, като  са посочили, че изкопът е с площ 80 кв.м., както и че след изтичане на технологичния срок за слягане на изкопите ще бъде пристъпено към възстановяване на асфалтовата и тротоарни настилки. Следователно срокът за възстановяване на нарушената цялост на асфалтовата настилка на пътното платно е изтекъл на 26.08.2015 год. От разпита в съдебно заседание на свидетелите Р., Н. и Р. се установява, че към датата на извършване на проверката  - 08.06.2016 год. асфалтовата настилка не е била напълно възстановена. Асфалтовото покритие на пътното платно е било частично възстановено, като 10 /десет/ квадратни метра от това прокопаване не са били възстановени с полагане на асфалт. Същото е било възстановено след констатиране на нарушението и след съставяне на акта за установяване на административно нарушение, като това обстоятелство е било констатирано при извършване на последваща проверка.

Съдът не кредитира твърденията на дружеството-жалбоподател, че неизвършените в срок възстановителни работи не касаят пътното платно, а паркинг на живущите във входа на посочения по-горе адрес. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че видно от приложения по делото снимков материал аварийно-ремонтните работи са били извършени както върху пътното платно, а така също и върху тротоарната площ. Последните, независимо от своето предназначение са част от уличната мрежа и като такива попадат в приложното поле на чл.23 от Наредба №1.

Съдът не кредитира и твърдението, че причина за ненавременното възстановяване на настилката е необходимостта на положителни температури за

полагане на асфалт. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че видно от материалите по делото аварийно-ремонтните работи са били извършени на 12.08.2015 год. На същата дата е било изпратено и писменото уведомление до Община Шумен по смисъла на чл.23, ал.2 от Наредба №1. Следователно срокът за извършване на възстановителните работи, съгласно разпоредбата на чл.23, ал.3 от същата наредба е изтекъл на 26.08.2015 год.  Следователно не може да бъде споделен извода на дружеството-жалбоподател, че в посочения срок са липсвали положителни температури, които да позволяват полагането на асфалтова настилка. В подкрепа на този извод са и представените от тяхна страна като писмени доказателства по делото Заявка №13/14.10.2015 год., с която дружеството жалбоподател е възложило на „Пътища“ АД да извършат възстановяване на нарушени улични настилки след отстранени В и К аварии на територията на Община Шумен, Протокол обр. 19 №13/21.12.2015 год. за установяване завършването и за заплащане на натурални видове строителни и монтажни работи, ведно с Подробна ведомост и Фактура №0100000005/21.12.2015 год., от които се установява, че дружеството-жалбоподател е заявило извършването на възстановителни работи, включващи и полагането на асфалтова настилка през месец октомври 2015 год. и такива са били извършвани след посочената дата, доколкото са били предявени за плащане през месец декември 2015 год.

            С оглед на изложените правни съображения настоящия състав не кредитира и твърдението на дружеството, изложено в жалбата, че дружеството е възложило извършването на посочените дейности на фирма-изпълнител, съгласно сключен договор и не следва да носи отговорност за посоченото административно нарушение.  В този смисъл съдът преценявайки отново посочените по-горе писмени доказателства установи, че заявката за извършване на възстановителни работи на посочения пътен участък, изпратена до „Пътища“ АД е от 13.10.2015 год., т.е. почти два месеца след изтичане на визирания в разпоредбата на чл.23, ал.3 от Наредба №1 срок от 10 работни дни.    

С оглед на всичко изложено по-горе съдът намира, че дружеството-жалбоподател не е изпълнило задължението, визирано в разпоредбата на чл.23, ал.3 от Наредба №1, а именно след извършени аварийно-ремонти работи на територията на Община Шумен да извърши възстановителните работи в срок от 10 работни дни, считано от уведомяването по ал.2 на същата разпоредба. Административно-наказващият орган неправилно е издирил приложимата в случая санкционна разпоредба, а именно чл.49, ал.1, т.2 от Наредба №1 на ОбС Шумен, която предвижда, че за нарушение на чл.23 от същата на нарушителите – еднолични търговци и юридически лица се налага имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лева. При индивидуализация на наказанието наказващият орган се е съобразил с разпоредбата на чл.27 от ЗАНН, като е преценил отегчаващите вината обстоятелства и е наложил наказание в размер над минимума, около средния размер, посочен в цитираната разпоредба, излагайки конкретни мотиви и съображения в тази насока. Съдът намира, че с оглед изложените от административно-наказващия орган отегчаващи вината обстоятелства, същият правилно е преценил, че наказание в неговия минимален размер не би спомогнало за постигане целите на наказанието. В тази насока правилно е било отчетено и обстоятелството, че допуснатото нарушение от страна на дружеството-жалбоподател, изразяващо се в частично невъзстановяване на 10 кв.метра от пътното платно и тротоарната площ е създало затруднения на живущите в съседните сгради, а и на преминаващите по улицата и тротоара граждани.

С оглед на всичко изложено по-горе съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено изцяло.     

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №И-1824/04.07.2016 год. на Секретаря на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.1, т.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен на “Водоснабдяване и канализация-Шумен” ООД, с ЕИК837068284 е наложена имуществена санкция в размер на 500 /петстотин/ лева за нарушение по чл.23, ал.3 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: