Р Е Ш Е Н И Е 

624/21.11.2016г.,.             гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и пети октомври две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 2372 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 1210/10.09.2016год. на Началник сектор „Охранителна полиция“ при РУ към ОД на МВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН,  чл.80 т.5 от ЗБЛД на жалбоподателя е наложено    административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева . Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като редовно призован за датата на съдебното заседание   се явява лично , като поддържа депозираната жалба.

 Въззиваемата страна, редовно призована, в съдебно заседание, чрез процесуалния си представител, моли  за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП №1210/10.09.2016год. на Началник сектор „Охранителна полиция“ при РУ към ОД на МВР - Шумен , на осн.. чл.80 т.5 от Закона за българските лични документи на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева   за това, че “при извършена проверка за установяване на самоличността не е представил документ за самоличност”, като е посочено, че виновно е нарушил чл. 6 от ЗБЛД . Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 1210/02.08.2016г., в който е отбелязано, че около 13.40 часа на 02.08.2016г, при извършена полицейска проверка пред бистро „В.“ на бул.“Велики Преслав“ в Шумен, жалбоподателят не е представил валиден документ за самоличност.. Жалбоподателят е подписал АУАН с   възражения, в които сочи, че живее в близкия блок, като впоследствие не е депозирал писмени възражения в законоустановения от чл.44 от ЗАНН срок.

 В съдебно заседание,  актосъставителят В.Х. и свид.Т.Д. изтъкнаха , че са били изпратени по сигнал на бул.“Велики Преслав“ пред бистро „В.“ в Шумен  с данни за извършено престъпление, като именно там са поискали документ за самоличност от жалбоподателя, който не им представил такъв, а им обяснил, че живее съвсем наблизо. По тази причина го отвели в РУ Шумен за установяване на самоличността му и съответно му съставили АУАН за констатираното нарушение.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение, а именно при извършена полицейска проверка за установяване на самоличността не е представил документ за самоличност , което означава, че жалбоподателя виновно е нарушил чл.6 от  ЗБЛД.  

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

 При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил , че действително нарушението е констатирано съвсем близо до адреса, където е регистриран жалбоподателя, обществена опасност на деянието и е наложил наказание в минималния предвиден в чл.80 т.5 от ЗБЛД размер от 50 лева , в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН .

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № 1210/10.09.2016год. на Началник секторОхранителна полицияпри РУ към ОД на МВР - Шумен

           Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                         Районен  съдия: