Р Е Ш Е Н И Е

                            580/9.11.2016г.

           В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Шуменският районен съд на девети ноеври през две хиляди и шестнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Диана Георгиева

при секретаря В. И. и в присъствието на районен прокурор на ШРП – С. Александрова, като разгледа докладваното от районния съдия Д. Георгиева наказателно от административен характер дело № 2520 по описа за 2016 година,

                                                              Р  Е  Ш  И :

ПРИЗНАВА обвиняемият Д.И.Е., с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, студент, неосъждан за

 ВИНОВЕН  в това, че на 26.04.2015г. в гр. Шумен, на ул. Съединение срещу дом № 117, при управление на собствения му лек автомобил „БМВ 318i“ с рег. № Н24 38ВМ нарушил правилата за движение – чл.20,ал.2 от ЗДв.П – задължаваща водачите на ППС при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие; да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението и по непредпазливост причинил на Т.Н.Р. средна телесна повреда, изразяваща се в обезобразяване на част от тялото – долен ляв крайник - престъпление по чл.343,ал.1, б.“б“ от НК във връзка с чл.342,ал.1 от НК, като го правдава да е нарушил чл.5,ал.1 и ал.2 от ЗДв.П, чл.8,ал.1 от ЗДв.П и чл.15,ал.1 от ЗДв.П.

         ОСВОБОЖДАВА обвиняемият Д.И.Е., с ЕГН ********** от наказателна отговорност.

НАЛАГА на Д.И.Е., с ЕГН **********  на основание чл.78а от НК

Административно наказание “Глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

На основание чл.78а,ал.4 от НК във връзка с чл.37,ал.1,,т.7 от НК лишава Д.И.Е. *** от право да управлява МПС за срок от 4 /четири/ месеца.

На основание чл.189,ал.3 от НПК осъжда Д.И.Е. да заплати в полза на държавата, направените деловодни разноски в размер на 1 033.08 /хиляда тридесет и три лева и осем стотинки/ лева, които следва да бъдат внесени по сметка на ОД МВР гр. Шумен и 5/пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.111 от НПК връща на Т.Н.Р., чрез неговия родител – Н.В.Р. приложеното по делото веществено доказателство – един брой лява маратонка, марка MATSTAR № 38.

         Решението подлежи на жалба и протест  в 15 дневен срок от днес  пред ШОС.  

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: