Р Е Ш Е Н И Е

                                                                   657/6.12.2016г.

 

                                  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шестнадесети ноември  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                         Председател: Пламена  Недялкова

Секретар: Й. Кръстева

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2619 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление  №27-2704499/19.08.2016 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413 ал.2 от КТ на  “НЕТУОРКС - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, гр.Русе с ЕИК117619271 е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като счита същото за неправилно и незаконосъобразно. Навеждат се доводи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушение на материалния закон и явна несправедливост на наказанието. Считат, че вмененото деяние съставлява маловажно нарушение по смисъла на чл.415в от КТ. При условията на евентуалност моли НП да бъде изменено. В съдебно заседание за  дружеството – жалбоподател се явява процесуален представител - юрисконсулт А.Ж., който поддържа жалбата като в съдебно заседание излага  съображенията си за това.

            За административно-наказващ орган издал наказателното постановление, се явява Директорът на  Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, който оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага  съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: По повод възникнала злополука на 01.07.2016г. с Г. В. Г. на длъжност „техник комуникации“ в “НЕТУОРКС - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, гр.Русе при отстраняване на проблем по въздушна съобщителна мрежа в гр.Шумен на кръстовището на ул. „Владайско въстание“ и ул. „Боримечка“, била извършена проверка на “НЕТУОРКС - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, гр.Русе, от служители на  Дирекция “Инспекция по труда”, гр.Шумен. Същата се извършила на 01.07.2016г. на мястото на злополуката, а на 04.07.2016г. в офис на дружеството в гр.Шумен, ул. „Ген. Драгомиров“ №10, на 06.07.2016г. и 11.07.2016г. в Дирекция „Инспекция по труда“ - Шумен била извършена проверка по документи, предоставени от дружеството. За резултатите  от проверките на 20.07.2016г. бил изготвен протокол №ПР1626167, връчен на същият ден на упълномощено лице.  

 При проверката било установено, че във връзка с получен  на 01.07.2016г. сигнал за проблем в телевизионния сигнал в гр.Шумен, ул. „Владайско въстание“ №189а на място бил изпратен екип от Мрежа „Шумен“ на дружеството в състав – Г. В. Г. – техник телекомуникации, Д.А.Х. – техник телекомуникации и Н.Н.К.. Г. Г. подпрял преносима стълба на стоманобетонен стълб на електроразпределителната въздушна мрежа ниско напрежение и се изкачил по нея носейки преносимо средство за електрически измервания /мултицет/, за да провери  монтирания на стълба  телевизионен усилвател. При контакт с усилвателя  Г. попаднал  под напрежение, загубил равновесие и паднал на земята. Въз основа на изискани и представени документи било установено, че  работниците Г. В. Г. и Д.А.Х., и двамата на длъжност  „техник комуникации“ в “НЕТУОРКС - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, гр.Русе, били допуснати до работа, свързана  с извършване на електрически измервания с преносимо средство /мултицет/, по инсталираната  ВСМ без да са положили изпит за проверка на знанията по правилата за безопасност при работа по електрообзавеждането с напрежение до 1000V и да притежават валидна съответна  квалификационна група по електробезопасност, а именно – трета. На 11.07.2016г. от дружеството бил представен Протокол №092 издаден от ЦПО към ДНТ – Шумен за проведен на 08.07.2016г. изпит за проверка  на знанията на Д.А.Х.  и за придобиване на втора квалификационна група по електробезопасност.

На 20.07.2016г. св. С.Т.  съставил срещу дружеството АУАН № 27-2704499 за това, че в качеството му на работодател при осъществяване на дейността  му не е изпълнило задължението си  във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с това, че на 01.07.2016г. е допуснало техника  Д.А.Х. до извършване на работа по инсталираната ВСМ върху стълбовете на електроразпределителната въздушна мрежа ниско напрежение в гр.Шумен, без същият  да е положил изпит за проверка на знанията по правилата за безопасност при работа  по електрообзавеждането с напрежение до 1000 V и да притежава валидна съответна квалификационна група по електробезопасност. Деянието е квалифицирано като нарушение на 281 ал.2 от КТ, чл.6,т.3 и чл.367 ал.2 от Правилника за безопасност и здраве при работа  по електрообзавеждането с напрежение до 1000V, във вр. с чл.13 от Правилник за безопасност на труда при работа по въздушни и кабелни съобщителни линии и мрежи /ВКСЛМ/. Актът бил съставен в присъствието на Е.К. в качеството му на упълномощено лице. При предявяване на акта представителят на дружеството отразил, че ще представи възражения в тридневен срок. Такива са били депозирани. Констатираното нарушение не се оспорва по същество. Излага се, че нарушението било отстранено веднага след установяването му, поради което следвало да намери приложение разпоредбата на чл.415в от КТ. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал процесното наказателно постановление като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413 ал.2 от КТ на  “НЕТУОРКС - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, гр.Русе с ЕИК117619271 е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл.281 ал.2 от КТ, чл.6 т.3 и чл.367 ал.2 от Правилника за безопасност и здраве при работа  по електрообзавеждането с напрежение до 1000V, във вр. с чл.13 от Правилник за безопасност на труда при работа по /ВКСЛМ/.  НП постановление е връчено на упълномощено лице на 14.10.2016г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства, както и от събраните гласни доказателства – показанията на свидетелите С.Г.Т., П.В.С.. За да приеме за безспорно установена така изложената фактическа обстановка, съдът кредитира изцяло  показанията на свидетелите Т. и С., тъй като същите са последователни, непротиворечиви и безпристрастни. Пресъздават, това което са възприели непосредствено. Приложените по делото писмени доказателства кореспондират изцяло с показанията на тези свидетели.

             При така установената фактическа обстановка, съдът констатира от правна страна следното: В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок,  като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити, Същият е предявен и връчен на жалбоподателя. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава.    

Административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана на основание чл.413 ал.2 от КТ, за нарушение на 281 ал.2 от КТ, чл.6,т.3 и чл.367 ал.2 от Правилника за безопасност и здраве при работа  по електрообзавеждането с напрежение до 1000V, във вр. с чл.13 от Правилник за безопасност на труда при работа по ВКСЛМ. В разпоредбата на чл.413, ал.2 от Кодекса на труда е предвидено, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв.

Съгласно чл.13 ал.1 от Правилник за безопасност на труда при работа по въздушни и кабелни съобщителни линии и мрежи /ВКСЛМ/ лицата  притежаващи изискваната  за извършваната работа  квалификационна група по електробезопасност имат право да извършват работа  по ВКСЛМ. Минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа по електрообзавеждането на потребители на електрическа енергия за напрежение до 1000 V са регламентирани  в Правилника за безопасност и здраве при работа  по електрообзавеждането с напрежение до 1000V. Съгласно чл.6 т.3 техническата експлоатация и оперативното обслужване на електрообзавеждането на потребителите на електрическа енергия се осъществява от електротехнически персонал, който притежава квалификационна група за електробезопасност, изисквана по този правилник. Регламентирани са   пет квалификационни групи - от първа до пета, степенувани по отговорност на задълженията и действията на лицата, свързани с осигуряване на безопасност при работа. Разпоредбата на чл. 367 ал.1 от Правилника регламентира, че електрическите измервания с преносими средства в разпределителни уредби, главни разпределителни табла и по магистрални шинопроводи се извършват от две лица с трета квалификационна група без наряд. Допуска се в електрообзавеждането, необхванато в ал. 1, извършването на измервания от едно лице с трета квалификационна група по реда на текущата експлоатация.

От цитираните разпоредби е видно, че служителите на дружеството, които   извършват работа по инсталираната ВСМ върху стълбовете на електроразпределителната въздушна мрежа ниско напрежение в гр.Шумен и извърщват електрическите измервания с преносими средства, следва да притежават трета квалификационна група за електробезопасност. Въз основа на събраните по делото доказателства безспорно се установява, че 01.07.2016г. на техника  Д.А.Х. е била възложена такава работа. Безспорно установено е също така, че  към 01.07.2016г.  Хюсеинов не е бил положил изпит за проверка на знанията по правилата за безопасност при работа  по електрообзавеждането с напрежение до 1000 V и не е притежавал квалификационна група по електробезопасност. От представения Протокол №092 издаден от ЦПО към ДНТ – Шумен се установява, че на 08.07.2016г. е бил проведен изпит за проверка  на знанията на Д.А.Х. и същият е придобил втора квалификационна група по електробезопасност. В протокола е отразено, че до тогава лицето не е притежавало  квалификационна група.

 

Предвид изложеното съдът намира, че е осъществен състава на нарушението, за което е ангажирана отговорността на дружеството. Доколкото отговорността на ЮЛ е безвиновна, ирелеванто е дали е било съзнавано, че се извършва нарушение.

Наведените доводи, че доколкото нарушението било отстранено веднага след установяването му следва да намери приложение разпоредбата на чл.415в от КТ за маловажност, съдът намира за неоснователни. Същата предвижда, че за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда предвиден в КТ, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители,  работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв. Административно – наказващият орган е издал наказателното постановление без да е приложил  привилегирования състав на същото нарушение, установен в чл.415в ал.1 от КТ. Съдът намира, че в случая не следва да намери приложение  чл. 415в ал.1 от КТ. В конкретния случай не е налице отстраняване на нарушението, доколкото Д.А.Х. е придобил втора квалификационна група по електробезопасност, а не изискуемата трета група.

Доводите, че в АУАН  и  в НП  липсвало  конкретизация за необходимата квалификационна група  по електробезопасност, съдът намира също на  неоснователни.  В акта и в НП са посочени изчерпателно нормативните актове и конкретните разпоредби  регламентиращи изискванията, на които трябва да отговарят служителите извършващи работа по инсталираната ВСМ върху стълбовете на електроразпределителната въздушна мрежа ниско напрежение. Действително  не е посочено изрично, че следва да притежаван трета квалификационна група, а е посочено - съответната такава за длъжността. Това по никакъв начин не възпрепятства работодателят, след констатиране на нарушението да предприеме мерки за неговото отстраняване, тъй като същият  следва да е запознат с нормативната уредба регламентираща упражняваната от него дейност. В случай, че не е бил запознат, доколкото още в изготвения протокол №ПР1626167/20.07.2016г. са посочени изчерпателно нормативните актове и конкретните разпоредби  регламентиращи изискванията, е имал възможност да прецени каква квилификационна група следва да притежават служителите му, съобразно конкретно извършваната от тях работа, с оглед  недопускането на аварии и злополуки.

Въз основа на тези констатации, съдът намира,че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които биха обосновали становището на съда  за различни констатации от тези отразени в акта, а оттам и  за различни  правни изводи от тези на административно наказващия орган.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление  №27-2704499/19.08.2016 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413 ал.2 от КТ на  “НЕТУОРКС - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, гр.Русе с ЕИК117619271 е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: