Р Е Ш Е Н И Е

 

684/13.12.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и трети ноември две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2694 по описа на ШРС за 2016г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 27-2704250/29.08.2016г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в ал.1 от КТ на ЕТ “М.Т.” с ЕИК 127031067, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен ул. “Кишинев” № 7 представлявано от М.Я.Т. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага мотиви за това, алтернативно моли за намаление размера на наложеното наказание. В съдебно заседание редовно призован, за него се явява редовно упълномощен представител, който поддържа депозираната жалба.      

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 20.07.2016г. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” – гр. Шумен на обект „Двуфамилна жилищна сграда“ находяща се в гр. Шумен кв. 457, УПИ II. В рамките на реализираната проверка било установено, че жалбоподателя, при осъществяване на своята дейност в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това че не е провел и документирал начален инструктаж по безопасност и здраве при работа /БЗР/ на работещия на обекта С.А.Г. ЕГН ********** – общ работник, при постъпването му на работа. За констатираното нарушение на 29.07.2016г. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-2704250/29.07.2016г., като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на с чл. 11 ал.1 т.3 и чл. 12 ал.1 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Актът е бил съставен в присъствие на упълномощено лице – С.Т.С., съгласно пълномощно рег. 15192/06.12.2013г. на нотариус С..  При съставяне и връчване на акта възражения не са направени. Жалбоподателят не се е възползвал и от законното си право да депозира писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. След този срок е постъпило Искане вх. № 16257064/02.08.2016г.  с което АНО е уведомен, че констатираните нарушения са отстранени и да се приложи текста за маловажност на деянието. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 27-2704250/29.08.2016г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в ал.1 от КТ на ЕТ “М.Т.” с ЕИК 127031067, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен ул. “Кишинев” № 7 представлявано от М.Я.Т. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Г.П.Г., свидетеля С.Р.К., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че при издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват  правото на защита на жалбоподателя и да водят до неговата отмяна.

При извършена проверка на 20.07.2016г. на ЕТ “М.Т.“, се установява по безспорен начин, че жалбоподателя, при осъществяване на своята дейност в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това че не е провел и документирал начален инструктаж по безопасност и здраве при работа /БЗР/ на лицето С.А.Г. ЕГН********** – общ работник, при постъпването му на работа на обект „Двуфамилна жилищна сграда“ в гр. Шумен. В тази връзка с Протокол за извършена проверка от 29.07.2016г. на жалбоподателя е било дадено задължително предписание на основание чл.404, ал.1, т.1 от КТ, при постъпването на работа в предприятието на работниците да се провежда и документира начален инструктаж по безопасност и здраве при работа съгласно чл. 11 ал.1 т.3 и чл. 12 ал.1 от Наредба № РД-07-2. По време на съдебното следствие се установи, че по късно т.е. след няколко дни, тези предписания били изпълнени.  Ето защо, съдът намира, че от всичко изложено до тук се доказва по безспорен начин, че ЕТ „М.Т.“ по време на проверката не е имал проведен начален инструктаж на работника С.А.Г., който да е документиран на 18.07.2016г. и чрез бездействието си е осъществил от обективната и субективна страна посоченото в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление нарушение. За нарушение което е отстранено веднага след установяването му, по реда предвиден в КТ и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лева.

Административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.415в от КТ, като е наложил санкция в почти максималния размер, като не е посочено, че нарушението е повторно или последващо, от което може да се приеме, че е извършено за пръв път.

Ето защо съдът намира, че в настоящия случай АНО правилно е приложил разпоредбата на чл.415в от КТ, доколкото нарушението може да бъде квалифицирано като “маловажен случай” по смисъла на посочената разпоредба. В тази връзка следва да бъде отбелязано, че за да е налице маловажен случай по смисъла на чл.415в от НК е необходимо да са налице всички комулативно предвидени условия, а именно нарушението да може да бъде отстранено незабавно след установяването му и от него да не са произтекли вредни последици за работници и служители. В този смисъл настоящия състав счита, че в настоящия случай са изпълнени както първото, така и второто кумулативно предвидено условие, доколкото нарушението е било отстранено незабавно след установяването му и обстоятелството, че не са настъпили някакви неблагоприятни последици.

В същото време АНО не се е мотивирал защо е наложил  имуществената санкция в размер над минимално предвидения в нормата на чл.415в  от КТ – 250лв. Съдът като съобрази, че по делото няма данни за други нарушения от този вид  извършвани от жалбоподателя намира, че размера на имуществената санкция следва да бъде намален до предвидения законов минимум 100 лв.

 В тази връзка, съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде изменено .           

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 27-2704250/29.08.2016г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в ал.1 от КТ на ЕТ “М.Т.” с ЕИК 127031067, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен ул. “Кишинев” № 7 представлявано от М.Я.Т. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева, като намалява имуществената санкция от 250 лв на 100 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: