Р Е Ш Е Н И Е

 

629/25.11.2016г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и пети ноември през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                                                                                          

 Председател: Ростислава Г.а 

Секретар: П.Н.

Прокурор: Д. Петрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №2772 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на К.И.С., с ЕГН********** - обвиняем по ДП №726/2016 год. по описа на РУ- Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343 в, ал.2 от НК, във вр. с чл.63,  ал.1, т.4 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично и с упълномощен защитник – адв.С.С. от ШАК. Изказва съжаление и разкаяние за постъпката си. Защитникът на обвнияемото лице моли спрямо същия да бъде наложено наказание „обществено порицание“.

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „обществено порицание“ и „възпитателна мярка“, като не конкретизира вида на същата.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №726/2016 г. по описа на РУ-.Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият К.И.С. не притежавал свидетелство за управление на МПС, като такова никога не му е било издавано. Тъй като въпреки това обстоятелство управлявал лек автомобил с Наказателно постановление №15-0869-002733, издадено на 12.01.2016 год. на Началника на сектор ПП при ОД на МВР - гр.Шумен на обвиняемия било наложено административно наказание за това, че на 03.12.2015 год. управлявал МПС без да е правоспособен водач, като наказателното постановление му е било връчено лично и същото е влязло в сила на 12.02.2016 год.

Въпреки, че обвиняемият не бил правоспособен водач, на 12.06.2016 год. отново управлявал лек автомобил марка „Шевролет Авео” с рег.№ Н 9120 ВК, като се движел в гр.Шумен по ул.”Спартак”. Това обстоятелство било възприето на същата дата около 01.20 часа на посочената улица, до дом №27 от полицейските служители М. С. М. и С.Б.С., който изготвили докладна записка по случая до Началника на РУ-Шумен. В тази връзка свидетелят С.Б.С. в присъствие на свидетеля М. С. М. на 15.06.2016 год. съставил на нарушителя Акт за установяване на административно нарушение с бланков №595490/15.06.2016 год., който бил подписан от С. без да изложи възражения.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си К.И.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.343 в, ал.2 от НК, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК, а именно: на 12.06.2016 год., в 01.20 часа в гр.Шумен по ул.”Спартак”, до дом №27 управлявал МПС – лек автомобил марка „Шевролет Авео” с рег.№ Н 9120 ВК, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за друго такова деяние с  Наказателно постановление №15-0869-002733, издадено на 12.01.2015 год. от Началника на сектор ПП при ОД на МВР - гр.Шумен, влязло в сила на 12.02.2016 год. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Същият признава своята вина, като изразява разкаяние и съжаление за постъпката ски. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

 -от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че вече е наказано по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство и въпреки това отново е поело управлението на посочения по-горе автомобил.  

При преценка на извършеното деяние съдът съобрази обстоятелството, че обвиняемият към момента на извършване на деянието е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Изготвената в хода на досъдебното производство съдебно-психиатрична експертиза дава заключение, че в поведението на обвиняемия не се наблюдава увлечение и лекомислие при извършване на деянието. 

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление. и  сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същият е с чисто съдебно минало, учащ, с добри характеристични данни. Като смекчаващо вината обстоятелство съдът възприема и изразеното, както в хода на досъдебното производство, а така също и в съдебно заседание съжаление и разкаяние за стореното.  

Съобразявайки изложените обстоятелства, обстоятелството, че към момента на извършване на деянието, а и към настоящия момент обвиняемият е непълнолетен разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същия да бъде наложено наказание при приложение на първата алтернатива, предвидена в посочената разпоредба, а именно „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на съобщение на таблото за обявления в Община Шумен. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и направеното от страна на обвиняемото лице признание, което се установява от материалите, намиращи се в досъдебното производство.

С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            Доколкото видно от материалите по делото Славов е неправоспособен водач, съдът намира, че към настоящия момент спрямо него не може да се приложи  санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, предвидена в разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК, във вр. с чл. 78а, ал.4 от НК, във вр. с чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА К.И.С., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, за виновен в това, че на 12.06.2016 год., в 01.20 часа в гр.Шумен по ул.”Спартак”, до дом №27 управлявал МПС – лек автомобил марка „Шевролет Авео” с рег.№ Н 9120 ВК, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за друго такова деяние с  Наказателно постановление №15-0869-002733, издадено на 12.01.2015 год. от Началника на сектор ПП при ОД на МВР - гр.Шумен, влязло в сила на 12.02.2016 год. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление - престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК, като на основание чл.78а, ал.6 от НК, във вр. с чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да бъде изпълнено чрез поставяне на съобщение на таблото за обявления в Община Шумен.

             Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                    

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: