Р Е Ш Е Н И Е

 

642/30.11.2016г.,              гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На тридесети ноември през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: С.А.

Прокурор: Дияна Петрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 2773 по описа на ШРС за 2016 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Р.Н.Т., ЕГН ********** - обвиняем по ДП № 758/2016 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 343 в, ал. 2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от 1 /една/ до 3 /три/ години, както и „глоба“ от 500 лв. до 1 200 лв., извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – гр.Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия Т. само наказание “глоба” около  минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият Т., редовно призован се явява лично, като изразява съжаление за постъпката си и моли съда да му бъде наложено наказание “глоба” в минимален размер.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 758/2016 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият Р.Н.Т. бил неправоспособен водач на МПС към датата на инкриминираното деяние, видно от приложената на л. 8 справка от сектор КАТ при ОД на МВР – Шумен. С наказателно постановление № 16-0869-000101 от 08.02.2016 г. на Началника на група към сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Шумен, влязло в законна сила на 17.03.2016 г. на обвиняемият Т. било наложено административно наказание за управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, предл. 1 от ЗДвП. Въпреки това, обвиняемият на 10.06.2016 г. около 15.00 часа управлявал лек автомобил марка “Рено” без регистрационни табели с номер на рама VF1F4010502524735, като се движел по път SHU1065, км 7+800, в посока от с. Царев брод към с. Велино. При спирането му за рутинна проверка от полицейските служители било констатирано, че водача не притежава свидетелство за управление на МПС, както и че същият бил наказван с посоченото по-горе наказателно постановление. На същия бил съставен акт за установяване на административно нарушение серия Г, бланков № 595332 от 10.06.2016 г., който бил подписан от Т., без да изложи възражения по него. 

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си Р.Н.Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр. чл. 343в, ал. 1 от НК, а именно: същият е управлявал МПС без свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние с наказателно постановление № 16-0869-000101 от 08.02.2016 г. на Началника на група към сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Шумен, влязло в законна сила на 17.03.2016 г. В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК. 

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че вече е наказано по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство и въпреки това отново е поел управлението на посоченият по-горе автомобил. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 1 /една/ до 3 /три/ години, както и „глоба“ от 500 лв. до 1 200 лв.,

- обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и видно от свидетелството му за съдимост не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл. 78а от НК,

- от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието на Р.Н.Т. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като висока, с оглед на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта - касае се за управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление обуславящо висока степен на обществена опасност. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява като невисока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е неосъждан за друго  престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подробни обяснения, като същевременно изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и финансовото положение на обвиняемия, което се доказва от разпита му в хода на съдебното следствие, а именно, че е пенсионер по болест, не работи, не реализира трудови доходи, а получава инвалидна пенсия в минимален размер. Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция.

Доколкото видно от материалите по делото Т. е неправоспособен водач, съдът намира, че към настоящия момент спрямо него не може да се приложи санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, предвидена в разпоредбата на чл. 78а, ал. 4 от НК, във вр. чл. 343г от НК, във вр.  чл. 37, ал. 7 от НК

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА Р.Н.Т., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, пенсионер по болест, женен, неосъждан за виновен в това, че на 10.06.2016 г. по път SHU1065, км. 7+800, в посока от с. Царев брод към с. Велино, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Рено“ без регистрационни табели, с рама № VF1F4010502524735, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление с НП № 16-0869-000101/08.02.2016 г. на Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Шумен, влязло в законна сила на 17.03.2016 г. - престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр. чл. 343в, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :