П Р И С Ъ Д А

 

1/6.1.2016г.

      

  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На шести януари две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер №2258 по описа за 2014г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият А.Д.А. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, висше обр., женен, неосъждана, пенсионер ЗА НЕВИНОВЕН:

В ТОВА, че на 19.06.2014г. в гр. Шумен, чрез съобщаване в писмен вид, разпостранено на живущите в кооперацията на бул. «Симеон Велики» № 46 и поставено на таблото за съобщения на кооперацията, приписал публично престъпление на А.В.А. ***, пред повече от две лица, че извършила престъпление по чл. 209 от НК, а именно, «че неправомерно е получавала 360 лв. месечно и е източвала суми от републиканския бюджет» - престъпление по чл. 148 ал.2 от НК във вр. с чл. 148 ал.1 т.1 и т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1 предл. второ от НК и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА.

ПРИЗНАВА подсъдимият А.Д.А. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, висше обр., женен, неосъждана, пенсионер ЗА НЕВИНОВЕН:

В ТОВА че, на 19.06.2014г. В гр. Шумен, чрез съобщаване в писмен вид, разпостранено на живущите в кооперацията на бул. «Симеон Велики» № 46 и поставено на таблото за съобщения на кооперацията  публично казал думи, унизителни за честта и достойнството на А.В.А. ***, като я нарекъл «…к......а…, Н........а…,… Н.......а…, Н........а…,… с ниска правна култура, на 20.06.2014г. в гр. Шумен, казал думи, унизителни за честта и достойнството на А.В.А. ЕГН ********** като я нарекъл «К......а» /защото отишла да живее в чужд имот, който всъщност е на съпруга и/,»… д....а,… ти си една селянка з....а»… «… ти си завършила браничевския университет и не ми говори, защото ти и твоето семейство е наказано от господа, защото брат ти е глухоням, а мъжа ти е инвалид…п.......а», на 08.10.2014г. в гр. Шумен, казал думи, унизителни за честта и достойнството на А.В.А. ***, като на Общото събрание на собствениците и отправил следните обидни думи «Ти си н........а и без мозък» «Вие сте к....и и п.....и, ще ви съдя», продължавано престъпление по чл. 148 ал.1 т.1 и т.2 от НК във вр. с чл. 146 от НК във вр. с чл. 26 ал.1 от НК  и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА.

ОТХВЪРЛЯ предявения от А.В.А. ***, граждански иск против подсъдимия А.Д.А. ЕГН ********** за сумата от 4 500 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деяние по чл. 148 ал.2 от НК, вр. чл. 148 ал.1 т.1 и т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1  предл. второ от НК, като неоснователен и недоказан.  

ОТХВЪРЛЯ предявения от А.В.А. ***, граждански иск против подсъдимия А.Д.А. ЕГН ********** за сумата от 4 500 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деяние по чл. 148 ал.1 т.1 и т.2 от НК във вр. с чл. 146 от НК във вр. с чл. 26 ал.1 от НК, като неоснователен и недоказан.    

            На основание чл.190 ал. 1 от НК осъжда А.В.А. ***, да заплати на А.Д.А. ЕГН **********, направените от него деловодни разноски по делото в размер на 600 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                                                                         Районен съдия: