П Р И С Ъ Д А

27/1.4.2016г. 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, осми състав

На първи април        две хиляди и шестнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                        Председател: Валентина Тонева

                                                                         Съдебни заседатели: Ел.З.

                                                                                                                        Ал.Н.

Секретар Й.К. 

Прокурор Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 2435 по описа за 2014г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Й.С.П.  с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, работещ , женен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 17.08.13г в гр. Шумен  в съучастие  като съизвършител със С.Й.С. причинил  по хулигански  подбуди   телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на И.Н.Х. -средна телесна повреда,  изразяваща се  в причиняване  на постоянно  разстройство на здравето, неопасно за живота, последица от счупване на  носните кости с изкривена носна преграда,  със стеснен носов канал  вляво, вследствие на неправилното зарастване на носните костици, довело до затруднение в дишането;  на Р.И.Н.–лека телесна повреда  изразяваща се в болка и страдание  произтичащи от кръвонасядане на ограничена площ  в неокосмената дясна слепоочна  област, охлузване на левия лакът, две охлузвания с кръвонасядания на дясна мишница до подмишничната ямка, оток с кръвонасядане вдясно на гръдния кош, палпаторна болка вляво на гръдния кош, на нИ.6-7 ребра и палпаторна болка  по гърба на дясното ходило,  като телесната повреда причинена  на И.Н.Х. е  в качеството му на длъжностно лицепредседател на Производствена кооперация “Дивдядово“ гр. Шумен  по повод изпълнение на службата му ,  поради което и на основание чл. 131 ал.1,т.1, т.4,и  т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. чл. 130  ал.2 от НК вр. чл. 20 ал. 2 от НК  и чл. 54 от НК  ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 2 години.

ПРИЗНАВА подсъдимият Й.С.П. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, работещ , неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 17.08.13г. в гр. Шумен  в съучастие  като съизвършител със С.Й.  С., а именно две лица  чрез употреба на сила , изразяваща се в удари с ръце и крака , насочени към тялото и лицето на И.Н.Х. , влезли  в чуждо жилище , а именно жилището на И.Н.Х., Й.Д.Х.  и Р.И.Н., поради което и на основание чл. 170 ал.2 вр. ал.1 от НК вр. чл. 20 ал.2 от НК и чл. 54 от НК ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 1 година .

На основание чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание между така наложените наказания на подсъдимия до размера на по тежкото, а именно „лишаване от свобода „ за срок от 2 години .

На основание чл. 66 от НК отлага изпълнението на наложеното общо  наказание за срок от 3 години.

 

ПРИЗНАВА подсъдимият С.Й.  С. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, работещ, неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 17.08.13г. в гр. Шумен  в съучастие  като съизвършител със Й.С.П.    причинил  по хулигански  подбуди   телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на И.Н.Х. - средна телесна повреда,  изразяваща се  в причиняване на  постоянно  разстройство на здравето, неопасно за живота, последица от счупване на  носните кости с изкривена носна преграда, със стеснен носов канал  вляво, вследствие на неправилното зарастване на носните костици, довело до затруднение в дишането;  на Р.И.Н. –лека телесна повреда  изразяваща се в болка и страдание  произтичаща от кръвонасядане на ограничена площ  в неокосмената дясна слепоочна  област, охлузване на левия лакът, две охлузвания с кръвонасядания на дясна мишница, до подмишничната ямка, оток с кръвонасядане вдясно на гръдния кош, палпаторна болка вляво на гръдния кош, на нИ.6-7 ребра и палпаторна болка  по гърба на дясното ходило; и сам  причинил на Й.Д.Х. –лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание  произтичаща от оток с палпаторна болка  високо в тилната област  на главата, на ограничена площ и палпаторна болка в средната трета  по външната страна на дясната мишница;   като телесната повреда  причинена  на И.Н.Х. е  в качеството му на длъжностно лице председател на Производствена кооперация “Дивдядово“ гр. Шумен  по повод изпълнение на службата му ,  поради което и на основание чл. 131 ал.1,т.1,т.4 , и  т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. чл. 130  ал.2 от НК вр. чл. 20 ал. 2 от НК  и чл. 54 от НК  ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 2 години, като го оправдава  по първоначално повдигнатото обвинение, че  е извършил деянието по отношение Й.Д.Х.  в съучастие  с  подсъдимия Й.С.П..    

ПРИЗНАВА подсъдимият С.Й.С. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, работещ, неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 17.08.13г. в гр. Шумен  в съучастие  като съизвършител със Й.С.П., а именно две лица  чрез употреба на сила, изразяваща се в удари с ръце и крака, насочени към тялото и лицето на И.Н.Х., влезли  в чуждо жилище , а именно жилището на И.Н.Х., Й.Д.Х.  и Р.И.Н., поради което и на основание чл. 170 ал.2 вр. ал.1 от НК вр. чл. 20 ал.2 от НК и чл. 54 от НК ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 1 година .

На основание чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание между така наложените наказания на подсъдимия до размера на по тежкото, а именно „лишаване от свобода „ за срок от 2 години.

На основание чл. 66 от НК отлага изпълнението на наложеното общо  наказание за срок от 3 години.

ОСЪЖДА  Й.С.П.    и С.Й.С. , да заплатят солидарно  на Иво Н.Х. сумата от 3000 лв.,   представляваща обезщетение  за причинени неимуществени вреди в резултат на извършеното от подсъдимите престъпление по  чл. 131 ал.1 , т. 1 ,т. 4 и т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. чл. 130 ал.2 от НК,  ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 17.08.13г. до окончателното  изплащане на сумата , като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер от 5000лв, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Й.С.П.    и С.Й.  С. , да заплатят солидарно на Р.И.Н. сумата от 2000 лв.,   представляваща обезщетение  за причинени неимуществени вреди в резултат на извършеното от подсъдимите престъпление по  чл. 131 ал.1 , т. 1 ,т. 4 и т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. чл. 130 ал.2 от НК,  ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 17.08.13г. до окончателното  изплащане на сумата , като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер от 5000лв, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА С.Й.  С., да заплати на Й.Д.Х.   сумата от 500 лв  представляваща обезщетение  за причинени неимуществени вреди в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по  чл. 131 ал.1 , т. 1 ,т. 4 и т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. чл. 130 ал.2 от НК,  ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 17.08.13г. до окончателното  изплащане на сумата , като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер от 2000лв, като неоснователен и недоказан.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА  подсъдимите Й.С.П.   и С.Й.  да заплатят деловодни разноски в  общ размер  1210 лв., от които- 910лв по сметка на ОД МВР Шумен, а 300лв  в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС.

На основание Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ОСЪЖДА  Й.С.П.      и С.Й.  С.   да заплатят в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС държавна такса в общ размер на  200лв,  съразмерно с уважената част от гражданските искове.

На основание Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ОСЪЖДА  С.Й.  С. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС държавна такса  в размер  на 50 лева съразмерно с уважената част от гражданския иск.

На основание чл. 189 от НПК ОСЪЖДА  Й.С.П.      С.Й.  С.   да заплатят на  Иво Н.Х., Р.И.Н.  и Й.Д.Х.   сумата от 800 лв представляваща направени  разноски за адвокатско възнаграждение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                                                    Районен  съдия:

                                                                                        

                                                                           Съдебни заседатели:

                                                                                                                1.                                                                                                                        

                                                                                                                      2.