П Р И С Ъ Д А

 

24/24.3.2016г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и четвърти март 2016 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: И. Димова

Секретар: М.М.                               Съдебни заседатели:1.Кр.К., 2.Пл.П.

 Прокурор:С.Михайлова

 

като разгледа докладваното от съдията НОХД № 2217/15г. по описа на ШРС

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия П.И.П., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***,  български гражданин, неосъждан, женен, работещ, с основно образование, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 31.07.2013г. в с.Васил Друмев, обл.Шумен, причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно- средна телесна повреда на П.Д.П. ***, изразяваща се в трайно отслабване на слуха и лека телесна повреда на Р.В.П. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, поради което и на основание чл.131, ал.1, т.4, вр. с чл.129 ал.1 , вр. с чл.130, ал.1 от НК във вр.с чл.54 от НК го осъжда на две години и шест месеца лишаване от свобода, като го оправдава по първоначално повдигнатото му обвинение по чл.131, ал.1, т.12 от НК, че деянието е извършено по хулигански подбуди.                                                                                                                         

На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на така определеното наказание за изпитателен срок от три години.

Осъжда подсъдимия П.И.П. да заплати на П.Д.П. ***, сумата от 5000,00 /пет хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимия престъпление, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва, считано от 31.07.2013г. до окончателното изплащане на сумата.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия П.И.П., с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 200,00 лева / двеста лв./.

Осъжда подсъдимия П.И.П. с ЕГН: ********** да заплати на Р.В.П. ***, сумата от 2000,00 /две хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимия престъпление, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва, считано от 31.07.2013г. до окончателното изплащане на сумата.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия П.И.П. с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 80,00 лева / осемдесет лв./.

Осъжда подсъдимия П.И.П. с ЕГН: ********** да заплати на П.Д.П. *** направените от него разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 800,00/осемстотин/ лева.

Осъжда подсъдимия П.И.П. с ЕГН: ********** да заплати на Р.В.П. *** направените от нея разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 800,00/осемстотин/ лева.

На осн. чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия П.И.П. с ЕГН: ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 1608.40 лв. /хиляда шестстотин и осем лева и четиридесет стотинки/ и 5/пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                      Съдебни заседатели:1.                                         

                                                     2.