П Р И С Ъ Д А

 

82/5.12.2016г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На пети декември 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:  

като разгледа докладваното от съдията НЧХД № 2707/15 г. по описа на ШРС  

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия С.Н.С., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, неосъждан, женен, пенсионер, с полувисше образование, с ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 15.07.2015г., в гр.Шумен, причинил на Б.Н.М. *** лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болки и страдание - престъпление по чл.130, ал.2 от НК.

На основание чл.78 А от НК освобождава от наказателна отговорност подсъдимия С.Н.С., с ЕГН: **********, за престъплението по чл.130, ал.2 от НК, като му налага административно наказание ”ГЛОБА” в размер на 1000,00 /хиляда / лева.

Осъжда подсъдимия С.Н.С., с ЕГН: **********, да заплати на Б.Н.М. ***, ЕГН: **********, сумата от 500,00 /петстотин/ лева, представляваща уважена част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди от престъплението по чл.130, ал.2 от НК, ведно със законната лихва от датата на увреждането-15.07.2015г., до окончателното заплащане на сумата.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.130, ал.2 от НК в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия С.Н.С., с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50,00/ петдесет/ лева.

 

На осн. чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия С.Н.С., с ЕГН: ********** да заплати на Б.Н.М. *** направените от него деловодни разноски, разноски за адвокатско възнаграждение и за възнаграждение за вещо лице в размер на 512.00 /петстотин и дванадесет/ лева.

На осн. чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия С.Н.С., с ЕГН: ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 73,88 лева /седемдесет и три лева и осемдесет и осем ст. / и пет лева такса за издаване на изпълнителен лист.

 

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: