П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

47/31.5.2016г. , гр. Шумен

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд в публично заседание на тридесет и първи май две хиляди и шестнадесета година в състав:  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

                                                            Съдебни заседатели: К.К.

                                                                                                   П.П.                                    

при участието на секретаря В. С. и прокурор Колев, като разгледа докладваното от съдия Ангелов НОХД № 2744/2015 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия К.Й.С., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, със средно образование, разведен, безработен, осъждан, за ВИНОВЕН в това, че при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в периода м. юни 2015г. – м. август 2015г. вкл., в гр. Шумен, противозаконно присвоил чужди движими вещи, които владеел както следва:

- лек автомобил „Рено Рапид” с рег. № Н 4647 АК на стойност 650 лв., собственост на Х.С.Х. ***;

            - бензинов двигател 2200 куб.см. за лек автомобил „Рено Еспейс” с рег. № Н 9359 АН; авточасти за лек автомобил „Рено Еспейс” с рег. № Н 9359 АН  - помпа за климатик, радиатор за климатик, радиатор за охлаждане /воден радиатор/, стартер, динамо, хидравлична помпа; 2бр. механични автомобилни крикове, автопожарогасител, акумулаторна батерия „Монбат”, блутуут слушалка, обикновено буксирно въже за лек автомобил, въже с дължина 7-8м. за закрепване на различни товари, 3бр. вериги за моторен трион ”Щил”, собственост на К.В. ***, на обща стойност 1100 лв., всичко на обща стойност 1750 лв., поради което и на основание чл.  206, ал.3 от НК във вр. с чл. 206, ал.1 от НК във вр. с чл. 26, ал.1 от НК във вр. с чл. 29, ал.1, б. „а” от НК, вр. чл. 55, ал. 1 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода“ за срок от ЕДНА година и ШЕСТ месеца.

На основание чл. 61, т. 2, вр. чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС, вр. чл. 41, ал. 6 от НК, определя първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от закрит тип.

 

И ЗА ВИНОВЕН в това, че в периода м. юни – м. август 2015г., в условията на опасен рецидив, в гр. Шумен с цел да набави за себе си имотна облага възбудил заблуждение у С.Л.К. *** в качеството му на продавач – консултант в „Аутолего” ЕООД гр. Шумен /за това, че му е необходим двигател за лек автомобил „Рено Еспейс” за един час, който да покаже пред застраховател и след това ще го върне/ и с това причинил на дружеството имотна вреда в размер на 150 лв., поради което и на основание чл. 211 от НК във вр. с чл. 209, ал.1 от НК във вр. с чл. 29, ал.1, б. „а” от НК, вр. чл. 55, ал. 1 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода“ в размер на ЕДНА година и ШЕСТ месеца.

На основание чл. 61, т. 2, вр. чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС, вр. чл. 41, ал. 6 от НК, определя първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от закрит тип.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, определя общо наказание между така наложените му, до размера на най-тежкото от тях, а именно „лишаване от свобода“ за срок от ЕДНА година и ШЕСТ месеца.

На основание чл. 61, т. 2, вр. чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС, вр. чл. 41, ал. 6 от НК, определя първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на определеното общо наказание в затворническо общежитие от закрит тип.

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от К.В.В. срещу К.Й.С. граждански иск за сумата от 1000 лева, представляваща претърпени имуществени вреди, като неоснователен и недоказан.

ОТХВЪРЛЯ предявения от Х.С.Х. срещу К.Й.С. граждански иск за сумата от 3316 лева, представляваща претърпени имуществени вреди , като неоснователен и недоказан.

ОТХВЪРЛЯ предявения от „Аутолего“ ЕООД – Шумен срещу К.Й.С. граждански иск за сумата от 800 лева, представляваща претърпени имуществени вреди, като неоснователен и недоказан.

 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия К.Й.С., ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС направени деловодни разноски в размер на 40.00 /четиридесет/ лева.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия К.Й.С., ЕГН **********  да заплати по сметка на ОД на МВР направени деловодни разноски в размер на 104.88 /сто и четири лева и осемдесет и осем стотинки/ лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес.

 

                       

            Съдебни заседатели: 1.                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                2.