П Р И С Ъ Д А

 

14/17.2.2016г., гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На седемнадесети февруари през две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:                                                                                   

Председател: Ростислава Георгиева

            Съдебни заседатели: 1.М.Т.

                                                                                                                             2.Кр.К.  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: Вл.Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер №2745 по описа за 2015 г.  

ПРИСЪДИ:

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Л.М., с ЕГН********** роден на *** год. в гр.Якоруда, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан-реабилитиран, за ВИНОВЕН в това, че на 17.04.2015 год. в гр.Шумен, кв.Дивдядово, в съучастие като помагач на неустановено по делото лице /извършител/ с цел да набави за себе си и за съучастника си имотна облага умишлено улеснил извършването на измама по отношение на лицето М.С.Й. ***, като получил от нея и предал на неизвестния извършител сумата от 7000 лева /седем хиляди лева/,  която сума пострадалата предала вследствие на възбудено и поддържано у нея заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на сумата е необходимо в полза на нейн близък за закупуване на климатици, като в резултат на съучастническата дейност на пострадалата била причинена имотна вреда в размер на 7000 лева /седем хиляди лева/, поради което и на основание чл.209, ал.1 от НК, във вр. с чл.20, ал.4 от НК и чл.54 от НК го осъжда на две години “лишаване от свобода”.

            На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от пет години.

            ОСЪЖДА подсъдимия Р.Л.М., с ЕГН********** да заплати на М.С.Й. сумата от 7000 лева /седем хиляди лева/, представляваща обезщетение за причинените й имуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимия престъпление по чл.209, ал.1 от НК, във вр. с чл.20, ал.4 от НК, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на предявяване на гражданския иск  – 16.02.2016 год.  до окончателното изплащане на сумата.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Р.Л.М., с ЕГН********** да заплати на гражданския ищец М.С.Й. направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 700 /седемстотин/ лева.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, осъжда подсъдимия Р.Л.М., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 280 лева /двеста и осемдесет лева/, както и 5 лева /пет лева/ в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                         

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                                              2.