П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

                                                                 16/24.2.2016г.

 

                                                      В  И М Е Т О  НА  Н А Р О Д А  

 

            Шуменският районен съд на двадесет и четвърти февруари през две хиляди и шестнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав: 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Диана Георгиева  

при секретаря В. И. и в присъствието на мл. прокурор при ШРП – Ж. Стоянова, като разгледа докладваното от районния съдия Д. Георгиева наказателно от общ характер дело № 2767 по описа за 2015 година,  

 

                                                               П  Р  И  С  Ъ  Д  И:  

 

            ПРИЗНАВА подсъдимият Р.Т.З., род. на ***г***, обл. София, ул. Любен Каравелов № 4, български гражданин, със средно образование, женен, работещ, неосъждан, с ЕГН ********** за          

ВИНОВЕН в това, че на 15.02.2014г. по магистрала „Хемус“ край гр. Шумен при управление на МПС – влекач „ДАФ XF“ с рег. № СА14 24СХ с прикачено ремарке с рег. № С25 99ЕК нарушил правилата за движение – чл.20,ал.1 от ЗДв.П, която задължава водачите да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват и по непредпазливост причинил значителни имуществени вреди на „МП 1“ ООД гр. София, с ЕИК 131173229 с управител Й.М.В. на стойност 58 600 лева и на „Областно пътно управление“ гр. Шумен на стойност 7 286,40 лева, общо на стойност 65 886,40 лева, поради което и на основание чл.343,ал.1,б.“а“ от НК във връзка с чл.342,ал.1 от НК във връзка чл.57,ал.1 от НК във връзка с чл.55,ал.1,т.2,б.“в“ от НК

ГО ОСЪЖДА на  “Глоба” в размер на 500 /петстотин/ лева.

На основание чл.343г от НК във връзка с чл.37,ал.1,т.7 от НК лишава Р.Т.З., с ЕГН ********** *** от право да управлява МПС за срок от ПЕТ месеца.

ОСЪЖДА Р.Т.З., с ЕГН ********** ***  да заплати на „Областно пътно управление“ гр. Шумен, представлявано от Д.Л.К. сумата от 7 286,40 /седем хиляди двеста осемдесет и шест лв. и четиридесет ст./ лева, представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди от престъплението.

На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси осъжда Р.Т.З., с ЕГН ********** *** да заплати държавна такса върху размера на уважения граждански иск в размер на 291,46 /двеста деветдсет и един лв. и четиридесет и шест ст./ лева.

На основание чл.189,ал.3 от НПК  осъжда Р.Т.З., с ЕГН ********** *** да заплати в полза на държавата, по сметка на ОД МВР гр. Шумен, направените деловодни разноски в размер на 346 /триста и четиридесет и шест/ лева  и 5 /пет/ лева за еветуално издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране  в 15-дневен срок от днес пред ШОС.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: