П Р И С Ъ Д А

 

88/21.12.2016г. ,           , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и първи декември през две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева

    Съдебни заседатели:1.Д.П.

                                                                                                                    2.И.М.

Секретар: Ц.К.

Прокурор: П.Вълчев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 2853 по описа за 2016 г.  

ПРИСЪДИ:

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия А.К.Ю., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, за ВИНОВЕН в това, че на 21.08.2013 год. в гр.Шумен противозаконно отнел чуждо моторно превозно средство - лек автомобил “Форд Фиеста” с ДК№ Н 6282 АТ, от владението на Р.Г.Т. – Г. и Д.С.Г. и двамата от гр.Шумен, собственост на ЕТ „Д-р Р.Г.“, гр.Шумен, без тяхно съгласие с намерение да го ползва, като е последвала повреда на моторното превозно средство на стойност 853 лева и то е било изоставено без надзор, като деянието е извършено повторно и отнемането е извършено при условията на чл.195, ал.1, т.2 и т.4 от НК /отнетото МПС не се е намирало под постоянен надзор и същото е отнето чрез използване на техническо средство – отвертка/, поради което и на основание чл.346, ал.2, т.1, т.2 и т.3 от НК, във вр. с чл.346, ал.1 от НК, във вр. с чл.195, ал.1, т.2 и т.4 от НК, във вр. с чл.28, ал.1 от НК и чл.58а от НК го осъжда на  „лишаване от свобода“ за срок от 2 /две/ години.

На основание чл.25, ал.1 от НК, във вр. с чл.23, ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия А.К.Ю., с ЕГН********** измежду наложените му наказания с настоящата присъда и с Присъда №28 от 27.06.2016 год. по НОХД №648/2016 год. по описа на Районен съд-Търговище, влязла в сила на 13.07.2016 год.  в размер на най-тежкото от определените наказания, а именно 3 /три/ години „лишаване от свобода“.

На основание чл.61, т.2 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим на изтърпяване на така определеното общо наказание “лишаване от свобода”, като на основание чл.60, ал.1 от ЗИНЗС наказанието следва да бъде изтърпяно в затворническо заведение от закрит тип.

На основание чл.25, ал.2 от НК, приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанията по кумулираните присъди.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия  А.К.Ю., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 67.62 лева /шестдесет и седем лева и шестдесет и две стотинки/ и 5 лева /пет лева/ такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.112, ал.1 от НПК веществените доказателства – дамски гащи тип „прашки“, синкаво-кафяви на цвят, пола от черен плат на райе с етикет „Демирос“ и потниче с тънки презрамки от плат, черно на цветчета, доколкото не е установена собствеността им следва да бъдат оставени по делото за срок от една година, като в случай, че собствеността им не бъде установена след изтичане на посочения срок следва да бъдат отнети в полза на държавата и унищожени.

На основание чл.112 от НПК останалите веществени доказателства – прозрачни стъкла с неправилна форма и пластмасово парче с неправилна форма следва да бъдат оставени по делото.

            Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                         

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                                                                                                           

 2.