ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

458/27.9.2016г. , гр.Шумен 

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и седми септември 2016 година

В закрито заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

като разгледа материалите по ВАНД № 2227/16г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Делото е образувано въз основа жалба от „Интернет сървис“ ООД-гр.Шумен срещу Наказателно постановление №114/15.07.2016г. на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията. Съгласно разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗАНН наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено нарушението. Процесното нарушение се изразява в това, че дружеството-жалбоподател не е представило на КРС определена информация, изискана от Комисията. Касае се за нарушение, осъществявано чрез бездействие, а съгласно константната съдебна практика в тези случаи мястото на извършване на нарушението е населеното място, в което дължимото действие е следвало да бъде извършено /Определение № 90 от 8.09.2015 г. на ВКС по ч. н. д. № 1141/2015 г., III н. о., НК и мн. др./. В Определение № 73 от 5.04.2012 г. на ВКС по ч. н. д. № 683/2012 г., III н. о., НК също изрично се подчертава, че местоизпълнението на правно дължимото поведение определя мястото за реализиране на отговорност при бездействие.

В случая в самото наказателно постановление е посочено, че информацията е следвало да бъде предоставена на КРС на адрес:гр.София, ул.“Гурко“ №6. При положение, че дължимото действие е следвало да бъде извършено в гр.София, мястото на нарушението попада в съдебния район на Софийски районен съд и следователно същият е компетентен да разгледа процесната жалба. Предвид изложеното съдът намира, че настоящото съдебно производство следва да бъде прекратено, а делото следва да бъде изпратено за разглеждане в Софийски районен съд.

Водим от горното и на основание чл.84 от ЗАНН, вр. с чл.249, ал.1 от НПК, вр. с чл.248, ал.2, т.1 и чл.42, ал.2 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:  

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ВАНД №2227/16г.  по описа на ШРС.

ИЗПРАЩА ВАНД №2227/16г.  на Софийски районен съд по подсъдност.  

Настоящото разпореждане не подлежи на обжалване или протестиране.  

Препис от разпореждането да се изпрати на дружеството-жалбоподател и на въззиваемата страна.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: