Мотиви към присъда по НОХД № 2324  по описа за 2016г. на ШРС

 

На 20.09.2016г. от Шуменска Районна прокуратура е внесен в РС - гр. Шумен обвинителен акт по ПД № 89/2016г., по който в същия ден е образувано производство пред първа инстанция срещу М.Г.А. с ЕГН **********,***, за извършено от него престъпление от общ характер наказуемо по чл.234В ал.1 от НК  В диспозитивната част на обвинителния акт е посочено, че на 15.09.2016г. в с. Царев брод, в частен дом, находящ се на адрес ул.* сам осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, собственост на „Енерго Про Мрежи“ АД-Варна, с което създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия. 

 С разпореждане от 20.09.2016г. обвиняемия А. е предаден на съд за възведеното с обвинителният акт обвинение и е насрочено предварително изслушване по общия ред.

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа повдигнатото обвинение, като предлага на съда да наложи наказание пробация” с продължителност от шест месеца за първите две пробационни мерки и периодичност два пъти седмично. Предлага на съда на осн. чл. 55 ал.3 от НПК на подсъдимия да не се налага второто предвидено наказание „глоба“

В хода на съдебното следствие подсъдимият заявява, че разбира в какво е обвинен и се признава за виновен в извършването на посоченото в обнителния акт престъпление, заявява, че съжалява за извършеното. В последната си дума подсъдимия заявява, че е съгласен да понесе исканото от прокурора наказание.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното: Подсъдимия М.Г.А. живеел сам в апартамент, находящ се в с. Царев брод обл. Шумен, ул. *. През месец септември 2016г. същият решил, че би могъл да ползва електрическа енергия, но без да я заплаща. За да постигне това свое желание той разбил ел.таблото, което се намирало на стената на етажната площадка на първия жилищен етаж на горепосочения адрес. След като го отворил подсъдимия развил болт, чрез който захранващия нулев ел.проводник /ПВ-2.2 мм/ се свързвал с неговия електромер и оставил края му да виси свободно в пространството. По този начин консумираната ел.енергия не се отчитала от електромера, тъй като същият останал без основното му нулево захранване с електричество, в неработещо състояние и съответно подсъдимия осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. На 15.09.2016г. служители на „Енерго Про Мрежи“ АД-клон Шумен посетили горепосочения адрес и установили, че ел.таблото, находящо се на етажната площадка на първи етаж е разбито, като съответно констатирали и наличието на неправомерно присъединяване към електроразпределителното мрежа.

За констатираното били уведомени органите по реда и бил извършен оглед на местопроизшествието. Установено било, че манипулирания електромер е на подсъдимия А., който бил издирен и пред проверяващите заявил, че той собственоръчно е манипулирал електромера..

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: обясненията на подс. А. дадени в хода на съдебното следствие, показанията на свидетелите  констатирали нередностите при консумирането на ел.енергията, както и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства. От събраните доказателства безспорно се установи  престъплението извършено от подсъдимия А. и посочено в обвинителния акт. Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са: безпротиворечиви и взаимнодопълващи се, намират се в хармонично единство, водят до единствено възможния извод, непораждащ никъкво съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението на съда по следните правни съображения:

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл. 14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 234В ал.1 от НК, защото:

* обект на престъплението са обществените отношения свързани с регламентирането ползване на ел.енергия;

* от обективна страна подсъдимият е извършил фактически действия по манипулиране показанията на електромера, чрез намеса от негова страна;

* субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице;

* от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл – той е съзнавал обществено опасния характер на деянието и е целял настъпването на обществено-опасните последици с неговото осъществяване.

Като причина за извършване на престъплението следва да се отбележи несъобразяването и незачитането на правилата за ползване на електроенергия от страна на подсъдимия.

При определяне на наказанието съдът прецени: степента на обществената опасност на конкретното деяние, степента на обществена опасност на дееца – данните за личността му, данните за семейното му положение, както и подбудите за извършване на престъплението, направените от него признания в процеса, изказаното съжаление за извършеното от него.

* смекчаващите вината обстоятелстванаправеното самопризнание, изразеното съжаление, чистото съдебно минало, инцидентността на случилото се;

* отегчаващи вината обстоятелства – такива не се констатираха;

Гореизложените обстоятелства мотивираха съда да приеме, че целите на наказанието посочени в чл.36 от НК могат да бъдат постигнати по отношение на подс А., като наказанието бъде определено при условията на чл.55 ал.1 т.2 б. „б“ от НК, при наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства при прилагането на разпоредбата на чл.234В ал.1 от НК, а именно: За престъплението по чл.234В ал.1  от НК е предвидено наказание "лишаване от свобода" до пет години и „глоба“ до 15 000 лева. Първото наказание на основание чл. 55 ал.1 т.2 от НК следва да бъде заменено с “ пробация”. Относно второто наказание съдът счита, че е приложима разпоредбата на чл. 55 ал.3 от НК, предвид тежкото материално положение на подсъдимия, както и малкият период от време през което е бил неправомерно присъединен към електропреносната мрежа.Съдът, съобразявайки горните обстоятелства, счита, че справедливо и съответно на извършеното ще бъде налагане на наказание "пробация” изразяваща се в задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни срещи с пробационен служител  за срок от шест месеца.

            Така определеното наказание, съдът намира за справедливо и съответстващо на тежестта, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящи да повлияят поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдения, а освен това съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху него и ще му се отнеме възможността да върши и други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

             

              По този начин и с това наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

                                                                                            Районен съдия: