Мотиви към присъда по НОХД №2375  по описа за 2016г. на ШРС

 

На 27.09.2016г. от Шуменска Районна прокуратура е внесен в РС - гр. Шумен обвинителен акт по ПД № 92/2016г., по който в същия ден е образувано производство пред първа инстанция срещу Р.С.М. с ЕГН ********** ***, за извършено от него престъпление от общ характер наказуемо по чл.343в  ал.2 от НК.  В диспозитивната част на обвинителния акт е посочено, че на на  20.09.2016г.  между с.Новосел и гр.Шумен, на път SHU1182, в района на км.22+200  управлявал МПС – лек автомобил «Рено Клио» с рег. № ЕН 5577 АР, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с  НП №16 – 0869 – 000768/27.04.2016г. на Началника на сектор ПП към ОДМВР - Шумен, влязло в законна сила на 13.05.2016г.   - престъпление по  чл. 343в ал.2 от НК.

 С разпореждане от 27.09.2016г. обвиняемия М. е предаден на съд за възведеното с обвинителният акт обвинение.

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа повдигнатото обвинение, но предлага на съда М. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание “ глоба” в минимално предвидения от закона размер.

В хода на съдебното следствие подсъдимият заявява, че разбира в какво е обвинен и се признава за виновен. В хода на съдебните прения пледира за налагане на административно наказание в минимален размер.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, и като съобрази процесуалната им годност, съдът приема за установени от фактическа страна следното: Подсъдимият Р.С.М. е неправоспособен водач на МПС. С НП №16 – 0869 – 000768/27.04.2016г. на Началника на сектор ПП към ОДМВР - Шумен, влязло в законна сила на 13.05.2016г. бил наказан по административен ред  за  управление на МПС без съответно свидетелство за управление. На 20.09.2016г. около 11.20 часа   между с.Новосел и гр.Шумен, на път SHU1182, в района на км.22+200  управлявал  лек автомобил «Рено Клио» с рег. № ЕН 5577 АР. Бил спрян за рутинна проверка от служители на РУ  – Шумен, при която било констатирано, че подсъдимият е неправоспособен.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: обясненията на подсъдимия дадени в хода на съдебното следствие, показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели –  М.Г.М., И.С.Г., П.С.П., както и присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства по делото. Доказателственият материал събран по делото е безпротиворечив в своята цялост. Самопризнанията на подсъдимия се потвърждават от показанията на свидетелите  и от писмените доказателства по делото. По отношение на посдс.М. по безспорен начин  се доказва , че към датата на извършване на деянието бил неправоспособен водач на МПС и въпреки това  е управлявал МПС в едногодишният срок след като бил наказан по административен ред за същото деяние. Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и се намират в хармонично единство и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешно убеждение на съда и обосновават решението на съда по следните правни съображения:

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл.14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимият М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.343в ал.2 от НК. защото:

     * обект на престъплението са обществените отношения свързани с безопасността на движението по пътищата;

     * от обективна страна подсъдимият е извършил фактически действия по "управление на автомобила", в едногодишен срок от наказването му  по административен ред за същото деяние с НП №16 – 0869 – 000768/27.04.2016г. на Началника на сектор ПП към ОДМВР - Шумен, влязло в законна сила на 13.05.2016г.;

     * субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице;

     * от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл - той е съзнавал обществено опасния характер на деянието и е целял настъпването на обществено-опасните последици; НП №16 – 0869 – 000768/27.04.2016г. му е било връчено лично на 05.05.2016г.,същият не го е обжалвал, видно от датата на влизането му в сила - 13.05.2016г.;

     Като причина за извършване на престъплението следва да се отбележи несъобразяването и незачитането на правилата за безопасност на движението по пътищата от страна на подсъдимия.

                 При определянето на наказанието съдът прецени: степента на обществената опасност на конкретното деяние, степента на обществена опасност на дееца - данните за личността му, както и подбудите за извършване на престъплението и констатира следните обстоятелства от значение за отговорността на подс.М.:

      * смекчаващите вината обстоятелства -  самопризнания, чисто съдебно минало,  добросъвестно поведение в наказателния процес;

      * отегчаващи вината обстоятелства – налагани административни наказания за  нарушения на ЗДвП;

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години, глоба в размер от 500 до 1200 лева и лишаване от право да управлява МПС . Същевременно се установи, че подсъдимият е пълнолетен, осъждан е за престъпления от общ характер  и е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, но е реабилитиран и в резултат на деянието  няма нанесени имуществени вреди, поради което са налице предпоставките на чл.78а от НК и  следва да бъде освободен от наказателна отговорност. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че обвиняемият не представлява голяма обществена опасност. В хода на досъдебното и съдебното производство  се признава за виновен, поради което  съдът счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно - 1000лв.. От обясненията на подсъдимия дадени в хода на съдебното следствие, се установява , че  същият има три деца, едно от които непълнолетно, сам полага грижи за тях, финансовото му състояние е тежко, не реализира постоянни доходи, поради което съдът намира, че    по – голям размер на наказанието  би му се отразило негативно, тъй като би го затруднило във финансово отношение. Подсъдимият  е неправоспособен,  не притежава СУМПС, поради което на същият не може да му бъде наложено предвиденото в чл.343г от НК наказание “лишаване от право да управлява МПС”, тъй като не може да бъде лишен от право, което въобще не притежава.

По този начин и с това  административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

Районен съдия: