Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2564 по описа  за  2016г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 14.10.2016г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против А.С.А. *** за престъпление по чл.343В ал.2 от НК, като е прието, че са нА.це предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован се явява в съдебно заседание, заявява, че е наясно защо е пред съда и моли за по малка глоба.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на минимално административно наказание.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Деецът А.С.А.  не притежава свидетелство за управление на МПС. Същият е наказван по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство с Наказателно постановление  № 16-0869-000265/02.03.2016г. на Началник Сектор „ПП“ при ОД МВР – Шумен, влязло в законна сила на 25.05.2016г. А. бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответното свидетелство за управление на основание чл. 177 ал.1 т.2 от ЗДвП.

Въпреки наложеното му наказание във вечерните часове на 12.10.2016г. същият отново шофирал, като управлявал по бул. „Симеон Велики“ в гр. Шумен  мотопед „Пиаджо Веспа“ без регистрационни табели, с № на рамата 18955. Обстоятелството, че превозното средство е без регистрационни табели било забелязано от свидетеля С. З. И. – началник на Сектор „ПП“ при ОД на МВР – Шумен и около 17.31ч., в близост до магазин „Билла“ на посочения булевард, същият спрял ли за извършване на проверка , като потърсил съдействие и от автопатрулен полицейски екип. В хода на проверката било констатирано, че А. не е правоспособен водач на МПС, като констатацията била обективирана в АУАН № 591336/12.10.2016г.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че А.С.А. ***, е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.343В ал.2 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 до 1200 лв.. Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, нито е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, видно от материА.те по делото същият е в младежка възраст. Заявява, че ще започне курсове за придобиване на правоспособност. Поради това съдът счита че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му се наложи административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в минималния размер, предвиден от закона, а именно – 1 000лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

                                                                                                    Районен  съдия: