Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2827 по описа  за  2016г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 10.11.2016г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против Х.В.М. *** за престъпление по чл.343В ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован се явява в съдебно заседание, заявява, че е наясно защо е пред съда и моли за по малка глоба. За него се явява също така редовно упълномощен представител, който също пледира за наказание в минимален размер.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на административно наказание малко над минималния размер.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Деецът Х.В.М.  не притежава свидетелство за управление на МПС. Същият е наказван по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство с Наказателно постановление  № 15-1292-000003/12.03.2015г. на Началник Сектор „ПП“ при ОД МВР – Търговище, влязло в законна сила на 28.10.2016г. А. бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответното свидетелство за управление на основание чл. 177 ал.1 т.2 от ЗДвП.

Въпреки наложеното му наказание на 04.11.2016г. в гр. Шумен същият отново управлявал МРС – л.а. „Деу Нубира“ с рег. № 938Н737. Около 13.00 часа на посочената дата по бул. „Велики Преслав“ до дом № 236, М. бил спрян за рутинна проверка от екип на РУ на МВР – Шумен в състав от свидетелите П.С.П. и Д.И.Д.. Последните установили, че обвиняемият не носи свидетелство за управление на МПС, тъй като не притежава такова , поради което му бил съставен АУАН с бланков № 704165/04.11-2016г., подписан от М. без възражения.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че Х.В.М. ***, е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.343В ал.2 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 до 1200 лв.. Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, нито е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, видно от материалите по делото същият е в работоспособна възраст и работи. Поради това съдът счита че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му се наложи административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в минималния размер, предвиден от закона, а именно – 1 500лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

                                                                                                    Районен  съдия: