Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

35/18.1.2016г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на седемнадесети декември   ,   през две хиляди и петнадесета     година, в състав :

                                                                                                                             Съдия: Зара Иванова 

при секретаря А.П., в присъствието на прокурор Вълчев , като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №3011 по описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.542 от ГПК, вр. чл.56 от ЗГР.

Депозирана е молба от Н.Р.А. , ЕГН:********** , адрес *** , в която посочва , че е майка на лицето Ш. Н. Н., родено на ***г. в гр.Шумен. На 11.05.1992г. , в с.О. , детето било умъртвено от баща си . В суматохата и присъствието на полиция , не бил съставен  акт удостоверяващ настъпването на смъртта . Ищцата , след смъртта и на двете си деца , дълго време била под лекарско наблюдение и не била наясно с административната процедура за съставяне на акт за смърт. Нейни роднини организирали погребението на детето  и т.к. се водело наказателно производство , счели , че документално въпросът е уреден.  Направили опит да се снабдят с НОХД №125/1992г. по описа на ШОС , по което е осъден бащата на децата , с оглед да се установи причината и смъртта на детето , но поради изтекла давност , делото било унищожено . При това положение , съобразно трайната съдебна практика , счита , че съдът не е длъжен да ги посочва .  Предвид изложеното и на основание чл.542 , ал.1 от ГПК , моли да бъде постановено съдебно решение , по силата на което да бъде признато за установено , че  Ш. Н. Н., родено на ***г.  е починала на 11.05.1991г. , в с.О. , община В. , като за това не е бил издаден акт за смърт.

Заинтересованата страна Община Венец   , редовно призовани, не изпращат представител.

Представителят на Районна прокуратура - гр. Шумен заема становище, че молбата е основателна .

След като се запозна със събраните писмени доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: По делото е представено Удостоверение , съставено в с.*** , Община Венец , в което е удостоверено , че за лицето Ш. Н. Н. , родено на ***г. , няма съставен акт за смърт . От друга страна от  Удостоверение за семейно положение , изх.№95-Н-752/15.10.2015г. , издадено от Община Шумен е видно , че молителката е майка на починалото малолетно лице , т.е. негов наследник по закон и като такъв черпи права от факта чието установяване се иска  . Предвид изложеното съдът намира , че е налице правен интерес от предявяване на настоящата молба , т.е. същата е процесуално допустима .

От друга страна смъртта на лицето е безспорно установено , т.к. по делото е приложено копие от официален документ - Присъда постановена по НОХД №125/1992г. по описа на ШОС , с която признава подсъдимия Н. Н.М. , за виновен в това , че умишлено е умъртвил двете си деца , от което едното е Ш. Н. Н. .  Отчитайки горното, съдът приема за безспорно установено , че на посочената по-горе дата – 11.05.1991г. е настъпила смъртта на  Ш. Н. Н. , родена на ***г.  в с.О.  и за това обстоятелство няма съставен акт за смърт , което води до извода , че молбата е основателна и следва да се уважи . 

           Водим от горното и, на основание чл.542 от ГПК, вр. чл.56 от ЗГР,  

Р          Е          Ш          И   :                  

УВАЖАВА молбата на Н.Р.А. , ЕГН:********** , адрес ***    , поради което  ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община  Венец , че на 11.05.1991г. , в с.. , Община Венец      е настъпила смъртта на Ш. Н. Н. , родена на ***г.   , ЕГН:**********. 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.   

                  

След влизането му в сила, препис от същото да се изпрати на Община – Венец  , като на основание чл.542  от ГПК , бъде разпоредено  съставяне  на  акт за смърт на лицето.

 

СЪДИЯ :