Р Е Ш Е Н И Е

 

123/18.2.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IX-ти състав, в публично заседание проведено на на шестнадесети февруари, две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 3012/2016 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от С.О.В., против В.П.С., в която са предявени в условията на обективно и активно субективно кумулативно съединение искове, с правно основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 123, ал. 2, вр. чл. 59, ал. 3, вр. чл. 143, ал. 2 СК, както и искове с правно основание чл. 149 СК. Иска се постановяване на решение, с което да бъде разрешен съществуващият спор между страните, в качеството им на родители на две малолетни деца по въпросите относно: местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения на ответника с децата, плащане на месечна издръжка на децата за бъдеще време, както и издръжка за периода от 20.11.2014г. до 20.11.2015г..

Ищцовата страна основава исковата си претенция на следните фактически твърдения: Страните са родители на родените извън брак малолетни деца А. В. С., роден на *** г. и В. В. С., родена на *** г.. Твърди се, че от месец януари 2016г. родителите не живеят заедно, а бащата не полага необходимите грижи за децата. Страните не могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с тях и издръжката им, поради което за ищцата е налице правен интерес от разрешаването на възникналия спор по съдебен ред. Иска се да бъде постановено решение, с което: 1/упражняването на родителските права по отношение на малолетните деца А. В. С. и В. В. С. бъде предоставено на майката; 2/да бъде определено местоживеене на децата А. В. С. и В. В. С. при майката на адрес: гр. Ш., ***; 3/да бъде определен режим на лични контакти на ответника с детето А. В. С., който да има възможност да го вижда всяка първа и трета събота от месеца, за времето от 10.00 ч. до 18.00 ч., в населеното място по местоживеенето му и 20 дни през лятото, когато майката не е в редовен платен годишен отпуск; 4/да бъде определен режим на лични контакти на ответника с детето В. В. С., който да има възможност да я вижда всяка първа и трета събота от месеца, за времето от 10.00 ч. до 18.00 ч. в присъствието на майката; 5/да бъде определен размер на месечна издръжка за детето А. В. С., платима от ответника, чрез майката, в размер на 150 лв., до пето число на месеца, за който се дължи издпръжката, ведно със законна лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на подаване на искоата молба до окончателно плащане; 6/да бъде определен размер на месечна издръжка за детето детето В. В. С., платима от ответника, чрез майката, в размер на 150 лв., до пето число на месеца, за който се дължи издпръжката, ведно със законна лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на подаване на искоата молба до окончателно плащане; 7/да бъде осъден В.П.С., с ЕГН: ********** да плати издръжка за минало време /една година назад/ от датата на подаване на исковата молба – 20.11.2015г., в полза на детето А. В. С., чрез майката, в общ размер на 1800 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на искоата молба до окончателно плащане; 8/да бъде осъден В.П.С., с ЕГН: ********** да плати издръжка за минало време /една година назад/ от датата на подаване на исковата молба – 20.11.2015г., в полза на детето В. В. С., чрез майката, в общ размер на 1800 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на искоата молба до окончателно плащане. Прилага писмени доказателства. Направено е искане за присъждане в тежест на ответника направените по делото разноски.

В срока и по реда на чл. 131 от ГПК, ответникът депозира отговор на исковата молба, обективиращ изявление, според което не се противопоставя родителските права по отношение на малолетните деца да бъдат предоставени на ищцата, както и тяхното местоживеене да бъде определено при майката. Оспорва исковите претенции, в частта относно режима на лични контакти с момченцето, като желае да има възможност да го вижда всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с приспиване, за времето от 10.00 ч. в събота до 17.00 ч., в неделя. Оспорва размерите на претендираните месечни издръжки след предявяване на исковата молба, като счита, че има възможност да плаща за всяко дете по 110 лв.. Оспорва претендираните издръжки за минал период, като счита размерите завишени и непосилни за него, а издръжката за В. В. С. и като неуточнена, предвид, че момиченцето е родено през месец април 2015г.. Твърди, че през претендирания едногодишен период преди подаване на исковата молба, е плащал тока, давал е пари наръка на майката, както и, че е купувал дрехи и обувки на децата. Представя писмени доказателства. Претендира разноски.

Предвид обстоятелството, че спорът между страните засяга права и интереси на малолетни деца в качеството на контролираща страна в производството по делото е конституирата Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен, от където, на основание чл. 15, ал. 6 ЗЗДт., е изготвен писмен социален доклад относно най – добрият интерес на децата.

В първо открито съдебно заседание страните се явяват лично и с процесуални представители, като заявяват, че са постигнали съгласие по всички спорни въпроси, относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с децата, както и издръжка на децата за бъдеще време и за минал период, което изявление е обективирано в съдебния протокол. С протоколно определение, производството по делото е трансформирано от исково, с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, в охранително, с правно основание чл. 127, ал. 1 СК.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното: Молителите са родители на малолетните деца А. В. С. и В. В. С.. Становището на котролиращата страна е, че родителските права върху децата следва да бъдат предоставени на майката, която разполага с необходимите жилищни условия за живот. Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 127, ал. 1 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и морала и преценява, че същото следва да бъде утвърдено.

Относно разноските по делото: Съгласно споразумението направените до момента по делото разноски остават в тежест на страните, както са направени. По споразумението за издръжки на децата, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК, молителят В.П.С., следва да плати държавна такса в размер на 360 лв. – 4 % върху сборът на платежите за три години, чиито общ размер възлиза на 9000лв., на основание чл. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК вр. чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК, както и държавна такса, по споразумението за издръжки на децата за минал период, в размер на 56 лв. – 4 % върху сумата 1400 лв., на основание чл. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд.

 

Р Е Ш И :

 

Утвърждава постигнатото между родителите споразумение по чл. 127, ал. 1 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето А. В. С., с EГН **********, родено на *** г., на майката С.О.В., с ЕГН ********** и адрес: ***, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес гр. Ш., ул. ***.

Определя режим на лични отношения на бащата В.П.С., с детето А. В. С., с EГН **********, родено на *** г.,., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч в събота до 17 ч. в неделя с преспиване в дома на бащата, както и 20 дни през лятото, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката.

Осъжда В.П.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плаща в полза на детето А. В. С., с EГН **********, родено на *** г., чрез неговата майка и законен представител С.О.В., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 130 лв. /сто и тридесет лева/, считано от 16.02.2016 г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж пето число на месеца, за който се дължи, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, на основание чл. 143 СК.

Осъжда В.П.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на детето А. В. С., с EГН **********, родено на *** г., чрез неговата майка и законен представител С.О.В., с ЕГН: **********, сумата от 700 лв. /седемстотин лева/ представляваща издръжка за периода от 20.11.2014 г. до 20.11.2015 г., платима до 02.03.2016 г., ведно със законната лихва до окончателното й изплащане, на основание чл. 149 СК.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето В. В. С., с EГН **********, родено на *** г., на майката С.О.В., с ЕГН ********** и адрес: ***, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес гр. Ш., ул. ***.

Определя режим на лични отношения на бащата В.П.С., с детето В. В. С., с EГН **********, родено на *** г., както следва:

-до навършване на тригодишна възраст на детето - всяка първа и трета събота от месеца за времето от 10 ч. до 12 ч., в присъствието на майката;

-след навършване на тригодишна възраст, до навършване на шестгодишна възраст на детето - всяка първа и трета събота от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч.;

-след навършване на шестгодишна възраст на детето - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 17 ч. в неделя с преспиване в дома на бащата, както и 20 дни през лятото, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката

Осъжда В.П.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да заплаща в полза на детето В. В.а С., с EГН **********, родено на *** г., чрез неговата майка и законен представител С.О.В., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 120 лв. /сто и двадесет лева/, считано от 16.02.2016 г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж пето число на месеца, за който се дължи, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, на основание чл. 143 СК.

Осъжда В.П.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на детето В. В.а С., с EГН **********, родено на *** г.,  чрез неговата майка и законен представител С.О.В., с ЕГН: **********, сумата от 700 лв. /седемстотин лева/ представляваща издръжка за периода от 09.04.2015 г. до 20.11.2015 г., платима до 02.03.2016 г., ведно със законната лихва  до окончателното й изплащане, на основание вр. чл. 149 СК.

Осъжда В.П.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 416 /четиристотин и шестнадесет/ лева и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

 

Районен съдия: